Avtor IF 8:54 dop ZANIMIVO

Tudi limonska trava pride prav proti virusom

V času prehladov in virusnih obolenj si lahko pri lajšanju težav pomagamo tudi z manj običajnimi, eksotičnimi zdravilnimi rastlinami ali njihovimi pripravki. Za ta namen pride zelo prav limonska trava.

Trava z dolgimi suličastimi sivo zelenimi listi in ostrimi robovi na prostem raste v šopih premera do dveh metrov in višine poldrugega metra. Ime je dobila zaradi izrazitega vonja po limoni, ki ji ga daje eterično olje. Zaradi njega je limonska trava uporabna tudi kot naravni insekticid, saj odganja komarje in drug mrčes. Še bolj pa je priporočljiva za uživanje saj vsebuje  vitamine A, B in C, precej železa, kalcij, magnezij, cink, kalij in folno kislino.

Vsestranska uporabnost

Čaj iz limonske trave lahko uporabljamo za blažitev prehladnih obolenj, pospešuje izločanje seča, znižuje telesno temperaturo, pomaga pri vetrovih, prebavnih motnjah in želodčnih bolečinah. Eterično olje deluje antiseptično ter antibakterijsko in blaži glavobole ter bolečine v sklepih in mišicah. Za čaj lahko uporabljamo sveže ali posušene liste, najraje mlade, saj so mehkejši.  V zavreti vodi je potrebno liste namakati vsaj deset minut. Limonska trava se zaradi privlačnega vonja odlično obnese kot naravna kopel: z listi napolnimo platneno vrečko in jo položimo v vročo vodo.

Limonska trava je uporabna tudi v kulinariki. Uporabljamo jo lahko praktično povsod, kjer bi dodali limono ali limonino lupino. Tako lahko iz listov pripravimo osvežilno pijačo, jih dodajamo solatam in jogurtu, kot začimba pa se obnese v juhah, enolončnicah, marinadah, mesnih jedeh in celo v sladicah. Limonska trava je še posebno priljubljena v jugovzhodni Aziji.

Gojite jo lahko doma

Limonska trava izvira iz Indije, zadnja leta pa je mogoče semena in rastline kupiti tudi pri nas. Najlažje jo razmnožujemo z delitvijo korenin, potrgamo pa jo lahko večkrat letno, saj se hitro obraste. Ker je rastlina doma v tropskih krajih ne prenaša nizkih temperatur. Zato jo je potrebno v zimskem času umakniti v ogrevane prostore, kjer je dobrodošla tudi kot privlačna lončnica. Če rastline nimamo doma, lahko kupimo posušeno kot začimbo ali čaj, vsebujejo pa jo tudi nekateri prehrambni in kozmetični izdelki.

 

 

 

 

 

(Visited 125 times, 1 visits today)
Close