Trst v zeleni podobi: botanični vrt, rozarij in Miramar

15 oktobra, 2021
IF

Trst za Slovence že dolgo ni več nakupovalna meka. A šarmantno mesto je vredno obiskati. Morda za spremembo, zaradi privlačnih parkov.

Botanični vrt in rozarij

Eden izmed manj znanih zelenih kotičkov je botanični vrt (Orto botanico), ki je odprt za javnost že od leta 1873. Našli ga boste na strminah predmestja Kadinj, ponaša pa se predvsem s potonikami.

Za bogate nasade vrtnic se boste morali potruditi do rozarija Svetega Ivana (Parco di San Giovanni), ki se tudi nahaja v tem obrobnem predelu mesta. Na območju nekdanje umobolnice so že pred več kot stoletjem zasadili prve vrtnice. Danes lahko občudujete več kot 3000 različnih vrtnic, ki izvirajo iz vseh koncev sveta. Navdušujejo tako majhni kot veliki cvetovi različnih oblik, še posebno eksotični pa so modro obarvani. Na prijetno urejenem območju s cerkvijo in več stavbami različnih namembnosti vsako pomlad na velikonočni vikend prirejajo dobro obiskano prodajno razstavo cvetja in semen Horti Tergestini.

Miramar

V Trstu boste našli še nekaj prijetnih parkov. Najlepšega pa malo ven iz mesta, ob gradu pravljičnega videza, Miramar. 22 hektarjev velik gozd in park v francoskem stilu z mnogimi eksotičnimi rastlinami, katere je s svojih potovanj prinašal prvotni lastnik nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I., ponuja obilo možnosti za dolge sprehode. Seveda tudi z razgledi na morje in v belo odeti grad.

Ogled omenjenih parkov je brezplačen. Vstopnino je potrebno plačati le za obisk gradu Miramar, ki je urejen kot muzej.

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 74 times, 1 visits today)