Tri skodelice kave za dolgo življenje?

7 julija, 2020

Dve novi raziskavi dokazujeta povezavo med pitjem kave (tudi brezkofeinske) in manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca, raka, infarkta, sladkorne bolezni ter obolenj dihal in ledvic.

Skupno v raziskavah več kot 700 tisoč oseb

Raziskavi, objavljeni v medicinski reviji Annals of Internal Medicine, so opravili na velikem vzorcu populacije. Prva študija je obsegala vzorec 520.000 oseb iz desetih evropskih držav, pri kateri je pod taktirko Marca Gunterja, epidemiologa z britanskega Imperial College’s School of Public Health, sodelovalo kar 48 znanstvenikov.

Drugo raziskavo pod vodstvom Wendy Setiawan z univerze v južni Kaliforniji pa so opravili med 185.000 osebami, starimi nad 45 let, med katerimi je bilo največ temnopoltih Američanov ter Američanov, ki izvirajo iz latinske Amerike, Japonske in Kavkaza.

coffee-690349_640

Pomembni antioksidanti in fenoli – ter kakovostna kava

Prva raziskava je odkrila povezavo med pitjem kave in tveganjem smrti, zaradi kardiovaskularnih ali prebavnih težav: „Opazovali smo navade priprave kave v številnih evropskih državah in prišli do zaključka, da način priprave kave ne vpliva na njene dobre lastnosti, temveč gre vpliv pripisati predvsem kakovostni surovini,“ pojasnjuje Gunter. Študija raziskovalke Setiawanove pa je pokazala, da skodelica dolge ameriške kave (ne italijanskega espressa) zmanjša umrljivost za 12 odstotkov. Še bolje jo odnesejo tisti, ki dnevno popijejo tri skodelice. Pri raziskavi so povezali ugodne učinke antioksidantov in spojin fenolov v kavi, ki igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju tumorjev.

Vir: www.huffingtonpost.it

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 144 times, 1 visits today)