Teličke usposabljajo za kahlico – za zmanjšanje emisij

14 septembra, 2021

Čredo telet so vključili v posebno usposabljanje, za katerega znanstveniki pravijo, da bi lahko utiral pot okolju prijaznejšim kmetijam.

Amonijak, proizveden v kravjem urinu, ne prispeva neposredno k podnebni krizi, toda ko pride v zemljo, ga mikrobi pretvorijo v dušikov oksid, ki je tretji najpomembnejši toplogredni plin po metanu in ogljikovem dioksidu.

Kmetijstvo je največji vir emisij amonijaka, živinoreja pa predstavlja več kot polovico tega prispevka. Zaradi tega so že večkrat poskušali govedo naučiti, da bi “uporabljala stranišča”, a poskusi so bili neuspešni.

Usposabljanje je potekalo po sistemu nagrajevanja

V zadnji študiji so znanstveniki preizkusili metodo, ki so jo poimenovali MooLoo, da bi teleta naučili uporabljati stranišče v hlevu, kjer bi zbirali urin. »Govedo je, tako kot mnoge druge živali, precej pametno in se lahko veliko naučijo, tudi uporabljati stranišče« je dejal Jan Langbein, psiholog za živali z Raziskovalnega inštituta za biologijo domačih živali v Nemčiji.

Usposabljanje telet je potekalo po sistemu nagrad in blagih kazni. Ko so urinirali na dodeljenem območju, so dobili sladko pijačo ali nekaj mletega ječmena, ko pa so urinirali izven določenega območja, jih je presenetilo brizganje vode od zgoraj.

Večina uspešno opravila usposabljanje

Študija je pokazala, da je bilo v nekaj tednih, po približno 15 vadbah, 11 od 16 telet v poskusu uspešno usposobljenih za uporabo stranišča. Avtorji študije, ki je bila objavljena v reviji Current Biology, so predlagali, da pet telet, ki niso bila zanesljivo usposobljena, potrebuje le več časa za obvladovanje veščine.

Ekipa si zdaj prizadeva ustvariti avtomatiziran sistem, ki bi ga lahko uporabili za šolanje telet in hkrati upajo, da bodo čez nekaj let vse krave hodile na stranišče.

 

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 87 times, 1 visits today)