Avtor IF; foto: adobestock 9:58 dop ZANIMIVO

Tega o priljubljeni monsteri še niste vedeli: ima okusne sadeže!

V zaprtih prostorih dobro uspeva in lahko zraste tudi nekaj metrov v višino.

Mnoge tropske rastline so kot lončnice zaradi eksotičnega videza zelo priljubljene tudi pri nas. Med njimi je razširjena monstera deliciosa (mehiški kruhovec).

To vzpenjalko prepoznamo po velikih zelenih listih. Ti so pri mladih rastlinah srčaste oblike, z rastjo pa se oblikujejo globoke zareze in luknje. Slednje jih v naravi varujejo pred poškodbami ob močnem vetru. Za rastlino so značilne tudi dolge zračne korenine.

Storžu podoben plod je strupen, dokler ni zrel

Tako običajna lončnica naših stanovanj ob primernih pogojih rodi okusne sadeže, žal pri nas ne cveti še manj pa obrodi!

Vrh vzpenjalke se oblikuje v koničasto socvetje iz katerega se razvije sadež, ki spominja na dobrih štirideset centimetrov velik zelen koruzni storž. Sadež je potrebno olupiti z nožem, da pridemo do okusne notranjosti, katere okus spominja na mešanico med bananami, mangom in ananasom. Rastlina v ugodnih pogojih (lahko tudi v rastlinjaku) cveti po treh letih.

Vendar pa traja skoraj leto dni, da sadež dozori. Pri tem je potrebno biti potrpežljiv, saj je nedozorel sadež zaradi visoke vsebnosti oksalne kisline celo strupen. Strupeni so tudi ostali deli rastline, zato ni najbolj primerna za postavitev v otroško sobo.

Monstera je zelo posebna rastlina

V naravi se monstera deliciosa razmnožuje s semeni. Pri tem je zanimivo, da po vzklitju rastlina sprva raste v najtemnejših kotičkih tal in se usmeri proti svetlobi šele, ko pride do debla drevesa, po katerem se začne vzpenjati.

Če jo moramo zaradi prostorske stiske porezati, lahko iz posameznih delov vzgojimo nove rastline.

(Visited 150 times, 3 visits today)
Close