Svetovna zdravstvena organizacija prvič odobrila cepivo proti malariji

7 oktobra, 2021

Zaradi malarije vsako leto umre okoli 500.000 ljudi, od tega so približno polovica otroci v Afriki. Stroka pravi, da novo cepivo ni popolno, a bo močno pripomoglo k izboljšanju.

Ena najstarejših infekcijskih bolezni na svetu je zdaj dobila nasprotnika z močnim orožjem, so dejali – prvo cepivo, ki pomaga preprečevati malarijo. Po nekaterih ocenah naj bi rešilo na deset tisoče otrok vsako leto.

Cepivo z imenom Mosquirix, ki ga izdeluje farmacevtski gigant GlaxoSmithKline, in ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) odobrila včeraj, okrepi otroški imunski sistem proti najbolj smrtonosnemu patogenu od petih, Plasmodium falciparum.

Na SZO so dogodek označili kot zgodovinski.

Gre namreč ne le za prvo cepivo proti malariji, temveč prvo cepivo proti katerim koli parazitom, ki so, tako strokovnjaki, precej bolj kompleksni kot virusi in bakterije, cepivo pa so iskali prek 100 let.

V poskusih so ugotovili, da je učinkovitost okoli 50 %, niso pa ugotovili, kako vpliva na umrljivost. Modeli pa kažejo, da bi lahko preprečilo 23000 smrti otrok, mlajših od 5 let, vsako leto.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 60 times, 1 visits today)