Avtor BR; foto: shutterstock.com 5:57 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Pogorelček, vse redkejši obiskovalec Slovenije

Spoznajte ptico, ki se v drugi polovici aprila vrne iz Afrike.

Pogorelčka (Phoenicurus phoenicurus), ki sodi med drozge, boste prepoznali po njegovem rdečkastorjavem trebuščku in repu ter po njegovem značilnem potresavanju z repom in perutmi, ko stoji na veji ali na tleh.

Tako kot samec ima tudi samica rdeč rep, vendar je ona po telesu rjavo obarvana, medtem ko je samec črn.

Pogorelček gnezdi med majem in julijem

Pogorelček se tako v nižinah kot v sredogorju rad zadržuje na senožetnih travnikih, v gozdovih in pragozdnih ostankih, kjer se prehranjuje z žuželkami in njihovimi ličinkami, v jeseni pa tudi z jagodičevjem. Velja za selivko, ki prezimuje v Afriki in se iz prezimovališč vrne v drugi polovici aprila.

Gnezdi med majem in julijem. Gnezdo naredi iz suhih travnih bilk, ki ga postelje s perjem, v drevesnih polduplih, kamnitih nišah in v gnezdilnici. Običajno ima par dve legli, v prvem leglu je od 5 do 7 jajc, v drugem pa 4 ali 5 jajc.

V Sloveniji je vrsta vse redkejša

V splošnem vrsta velja za močno ogroženo, predvsem zaradi izginjanja visokodebelnih ekstenzivnih sadovnjakov, uporabe fitofarmacevtskih sredstev v sadovnjakih in degradiranega afriškega okolja, kjer prezimuje. Posledično je vse redkeje opazna ptica tudi pri nas.

Več ptic pa TULE.

Vir: DOPPS, Gnezdilnice

(Visited 291 times, 7 visits today)
Close