Avtor BR; foto: shutterstock.com 5:26 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Cikovt – slovensko ime je dobil po značilnem oglašanju “cik”

Cikovt je srednje velik ptič iz družine drozgov.

Za cikovta (Turdus philomelos) je značilen rjavosiv hrbet in svetel trebuh, ki je posut s pegami.

Zaradi svoje varovalne barve je težje opazen, čeprav sodi med pogoste gnezdilce in preletnike pri nas. Njegov življenjski prostor so mešani gozdovi z dobro razvito podrastjo, viden pa je tudi na poljih s posameznimi drevesi, na predelih z živo mejo ter na pokopališčih in vrtovih z grmovjem in drevjem. Za prezimovanje si običajno izbere Sredozemlje.

Cikovt ima rad polže

Ko najde polža, si izbere kamen ali drugo ustrezno podlago, na kateri razbija polžje hišice, da pride do tako želene poslastice. Sicer pa se poleg polžev prehranjuje tudi z žuželkami, deževniki in drugimi manjšimi nevretenčarji.

Samica znese modra jajca

Par si gnezdo uredi na drevesih, včasih tudi v grmovju, kjer imata letno tudi po 2 zaroda. Samica običajno znese 5 modrih jajc s temnimi lisami, ki jih vali približno 12 dni. Skupaj s samcem skrbita za gnezdomne mladiče, ki gnezdo zapustijo po približno dveh tednih. Mladi osebki so zelo podobni mladim kosom.

Povejmo še, da se ptica navadno oglasi “cik”,, ko zleti s tal ali veje in po tem oglašanju je tudi dobila slovensko ime – cikovt.

Vir: DOPPS, Urbanatura

(Visited 285 times, 2 visits today)
Close