Avtor vb, foto: Nik Jarh za Postojnsko jamo 12:06 pop ZANIMIVO

Superjunaki varujejo človeške ribice: vsak lahko pomaga

»Z izleganjem zmajevih mladičkov nam je narava dala vlogo skrbnikov, naše poslanstvo pa je poskrbeti za varen in zdrav življenjski prostor človeške ribice,« je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj

Z včerajšnjim dnem je zaživel projekt Protect Proteus Project – za zagotovitev optimalnega življenjskega okolja za mladičke človeških ribic in ozaveščanje o pomenu te zavarovane živalske vrste, ki so se ga, kot varuhi človeške ribice lotili, kje drugje kot v Postojnski jami.

Človeška ribica je simbol slovenstva in čiste vode. S tem, ko se, kot so povedali v Postojnski jami, borimo za njen obstoj, se hkrati borimo za obstoj čiste pitne vode, ki predstavlja njen življenjski prostor, in posledično – za ohranitev človeka.

S projektom Protect Proteus Project osveščajo o posebnostih in pomenu človeške ribice ter o pomenu ohranjanja čistega okolja in pitne vode.

“Ciljano zbiramo sredstva za zagotavljanje optimalnih življenjskih pogojev za mladičke človeške ribice, za izobraževanje o njej ter za dolgoročno vlaganje v ohranjanje pitne vode in čistejše okolje na krasu. Ker je podzemlje težko dostopno in v njem vladajo zahtevne razmere za raziskovanje, je težko pridobivati podatke za proučevanje človeške ribice in drugih jamskih prebivalcev,” so povedali. Zato pri svojem delu sodelujejo s strokovnjaki, med njimi najtesneje, od leta 2016, z Biotehniško fakulteto v Ljubljani.

Pomembna biološka raznovrstnost na Krasu

»Dinarski kras je eno od področij z največjo biodiverziteto na svetu. Toliko podzemnih živali, kot jih najdemo prav tu – v Postojnsko-Planinskem jamskem sistemu – ni nikjer,« je povedal vodja centra za raziskovanje na Biotehniški fakulteti prof. dr. Rok Kostanjšek. »Gozd je zdrav, če v njem lahko preživijo lev, volk in ris sočasno. Če je za vse dovolj hrane. Dovolj je hrane za njihovo hrano. Poteka mikrobiološka razgradnja. Kroženje snovi. Takrat prehranske verige stojijo. Zato so orke in morski psi v morjih in človeška ribica na krasu. Čeprav je videti nebogljena, je glavni plenilec. Dokler je prisotna, sistem stoji. Ko je ne bo, bo verjetno že zdavnaj prepozno,« je o pomembnosti človeške ribice povedal prof. dr. Kostanjšek.

Človeške ribice živijo do 100 let

“Človeška ribica lahko živi do 100 let, kar 10 let lahko preživi povsem brez hrane. Ima zgolj 2 srčna udarca na minuto, je večno mlada oz. celo življenje ostane v fazi ličinke, razvije pa lahko celo povsem nov ud. Zaradi vseh njenih sposobnosti pravimo, da je pravi superjunak,” povedo v Postojnski jami.

Superjunak pa je tudi vsak, ki podpira projekt Protect Proteus. Ambasador oziroma varuh človeške ribice lahko postanete s simboličnim nakupom zapestnice Protect Proteus, saj gre izkupiček od prodanih zapestnic v celoti v poseben fond, s poljubno donacijo namenskih sredstev za Protect Proteus Project, naš projekt pa je tudi spodbuda za partnerstvo z vsemi podjetij, s katerimi delijo enako trajnostno filozofijo.

Ob naznanitvi projekta Protect Proteus – Zaščitimo človeško ribico, s katerim poleg slovenskih nagovarjajo tudi obiskovalce Postojnske jame iz tujine, so pred vhodom v jamo postavili razstavo Rojstvo zmajevih mladičev, ki jo bogatijo fotografije dragocenih prizorov človeške ribice in njenih mladičkov skozi vse faze razvoja. Razstavo si lahko ogledate tudi v virtualni različici.

(Visited 119 times, 1 visits today)
Close