Štorklji Bela in Srečko s posebnim nahrbtnikom na poti v Afriko

12 septembra, 2019
Foto: Damijan Denac

Letos so se v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v Elektro Ljubljana lotili posebnega projekta: dvema štorkljama so namestili telemetrijski napravi, s katerima ju bomo lahko spremljali na njuni poti v Afriko. Tako bodo pridobili pomembne podatke o habitatu, potovanju in drugih navadah belih štorkelj.

 

Beli štorklji, ki sta bili izbrani za spremljanje na njuni poti, sta doma iz Matene na Ljubljanskem barju. Damijan Denac iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je vodil opremljanje obeh štorkelj, ko sta bili stari približno 2 meseca. Takrat sta bili dovolj majhni, da jima je strokovnjak lahko namestil napravo, saj kmalu po tem doseže štorklja starost, ko prvič odleti iz gnezda.

Foto: Damijan Denac

Srečko in Bela že na poti v Afriko

V družbi Elektro Ljubljana so se odločili izbrani štorklji tudi poimenovati, zato so pri izbiri imena sodelovali vsi zaposleni. Vsak posameznik je predlagal eno žensko ter eno moško ime. Med vsemi predlogi so izbrali štiri imena za vsak spol. Dokončno besedo pri izboru imena so imeli glasovalci na družbenih omrežjih in izbrali so imeni Bela ter Srečko.

Štorklji sta že zapustili Slovenijo. Srečko je poletel preko Italije v Tunizijo, kjer se hrani na poljih, Bela pa je izbrala pot preko Balkana, od Afrike jo loči še 30 kilometrov! Ustavila se je v Egiptu, na vzhodni obali Sueškega zaliva. Kje točno sta ta trenutek, si lahko pogledate tukaj.

 

Vir: Elektro Ljubljana, DOPPS

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 75 times, 1 visits today)