Štorklja Bela se je ustalila ob smetišču – se bo še kdaj vrnila v Slovenijo?

22 septembra, 2021

Bela je mlada štorklja iz gnezda v Mateni na Ljubljanskem barju, ki so jo, skupaj z bratom Srečkom, sredi julija 2019 opremili z GPS sledilnimi napravami. Slovenijo je zapustila v drugi polovici avgusta istega leta in se po vzhodnoevropski selitveni poti odpravila v Afriko. Kje je danes?

Bela je novoletne praznike preživela na jugozahodu Sudana, na območju Južnega Darfurja, v okolici mesta Nyala. Po treh mesecih se je sredini marca odpravila proti severu, se dober teden zadrževala na območju Severnega Darfura in Severnega Kordofana, in se nato odpravila proti Belemu Nilu. 28. marca je prispela do mesta Ad Douiem v Sudanu, na zahodnem bregu Belega Nila. Naslednji dan je nadaljevala pot ob Nilu navzgor in se odpravila v Egipt.

Spoznavanje Egipta

Prvomajske počitnice je preživela na poljih v južnem Egiptu vzhodno od jezer Toshka, ki jih napaja voda iz jezera Nasser. Odpravila se je še na krajše počitnice v Hurgado, kjer si je ogledala puščavo, dva dneva pa je preživela tudi na obali Rdečega morja. Nato se je v sredini maja odpravila nazaj v bližino Nila, kjer se je zadrževala na poljih zahodno od Nila vse do sredine junija, ko se je odpravila v severni Egipt. V preletu si je 14. junija ogledala obrobje mesta Kairo. Nekaj dni se je potepala po delti Nila in se nato ustalila v bližini mesta As Salihiyah al Jadidah, 91 km severovzhodno od mesta Kairo, kjer je bila tudi še v začetku septembra.

Štorklje zaradi hrane na smetiščih opuščajo selitev v Afriko

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v zadnjih letih opažajo, da se štorklje vse pogosteje prehranjujejo na smetiščih. Na Poljskem so štorklje začele gnezditi v bližini odprtih smetišč, saj jim ta predstavljajo glavni vir hrane. Mnoge štorklje so, med drugim na račun smetišč, začele opuščati selitev v Afriko in ostajajo med zimo v Evropi ali so skrajšale svoje selitvene poti in prezimujejo v bližini odprtih smetišč v Maroku in Egiptu.

Smetišča štorkljam predstavljajo lahko dostopno hrano skozi celo leto. So oportunisti, plenijo v glavnem deževnike, žuželke, dvoživke, ribe in majhne sesalce. Na smetiščih med iskanjem hrane zraven pojedo tudi plastiko. V Evropi pa se bodo, ob upoštevanju Direktive o odpadkih, vsa odprta smetišča zaprla.

Tudi Beli se ni uspelo izogniti skušnjavi smetišč. V Egiptu se je ustalila v bližini odprtega smetišča, kjer se tudi prehranjuje. Na srečo svojo dieto dopolnjuje tudi s plenom, ujetim na bližnjih poljih. Vsak dan opravi zelo podobno pot, od smetišča do polj in obratno.

Se bo Bela vrnila že naslednje leto?

Večina mladih belih štorkelj ostaja na prezimovališčih v Afriki in se vrnejo na gnezditveno območje po 3-7 letih, ko spolno dozorijo. Teoretično obstaja možnost, da se Bela vrne v Evropo že naslednje leto.

Vir: DOPPS

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 163 times, 10 visits today)