Stereotipi o Slovencih: mit ali resnica?

3 septembra, 2021

Statistični urad Republike Slovenije je to poletje sledilcem popestril s tem, da je razbijal nekatere stereotipe o Slovencih. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih mitov, nekateri med njimi so se izkazali vse prej kot to.

Slovenci – narod strastnih vrtičkarjev?

Še kako drži! Na svojem vrtu je v lanskem letu zelenjavo pridelovalo skoraj 60 % gospodinjstev v Sloveniji. 55 % prebivalcev je zelenjavo jedlo vsak dan, 16 % pa večkrat na dan, kar nas je leta 2017 med preostalimi članicami EU uvrstilo na 2. mesto.

Slovenec ima nedeljsko kosilo, ki je klasično, točno opoldne?

Spraševali so se, ali nedeljsko kosilo prebivalcev Slovenije res sestavljajo goveja juha, pečenka, pražen krompir in solata ter ali zadiši res vedno točno opoldne? Tega stareotipa niso mogli potrditi in ne ovreči, saj raziskovanja o tem, kdaj prebivalci Slovenijo kosijo, še niso izvedli.

So pa ugotovili, da je vsak član gospodinjstva v Sloveniji v letu 2020 doma porabil povprečno 14 kg govejega mesa, 48 kg krompirja in 11 kg zelene solate. Ni pa znano, kolikšen del tega je bil namenjen nedeljskim kosilom.

Slovenci smo zagrizeni športniki?

To pa drži kot pribito. Kot so zapisali na SURS-u, se je v letu 2017 s športom ukvarjalo najmanj 5 ur na teden kar 40 % prebivalcev Slovenije, kar nas med članicami EU uvršča na sedmo mesto. Več kot polovica, kar 61 % prebivalcev Slovenije, pa je zadostilo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije in je ‘športalo’ vsaj 150 minut na teden.

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 179 times, 10 visits today)