Slovenski štorklji Riki in Kiki sta že na meji s Sirijo

24 avgusta, 2021
Foto: Jani Vidmar

Aprila sta se v gnezdu v dolenjskih Zburah kotila štorkljina mladiča, ki so ju poimenovali Riki in Kiki. 12. avgusta sta se odpravila na pot proti jugu.

Kako vse to vemo? Ker so ju sredi julija, v okviru projekta Elektra Ljubljana in Društva za opazovanje ptic Slovenije, opremili z napravami GPS.

Projekt omogoča sledenje štorkljam na njihovi poti, izvajajo pa ga že tretje leto zapored. Lani smo lahko spremljali zgodbo Čarlija, Ote in Lole, ki jih je vse doletela nesrečna usoda. Oto je izginil v Času, Čarli je bil ustreljen v Sudanu, Lola pa je poginila zaradi zlomljene noge. Upamo, da bosta imela Riki in Kiki več sreče.

Hitra Riki in Kiki

12. avgusta sta torej Riki in Kiki zapustila svoje gnezdo in dolenjsko okolje ter se odpravila na pot na jug. Najprej sta se tri dni prehranjevala v okolici Šentjerneja, nato pa 15. avgusta, ujela ugoden veter in zajadrala kar 130 kilometrov, vse do Kutine na Hrvaškem. Njuna selitev poteka zelo hitro, saj se trenutno nahajata že na jugu Turčije, prav na meji s Sirijo.

»Posebno zanimivo je dejstvo, da sta mladi štorklji vso pot opravili skupaj. Glede na dosedanji tempo selitve upamo, da bosta štorklji hitro prečkali Bližnji vzhod in se napotili Afriko. Na tem mestu moramo še posebej držati pesti, saj ju v prihodnjih dneh čaka verjetno najnevarnejši del poti, prečkanje Sirije in Libanona, kjer so tudi štorklje pogoste tarče neusmiljenih krivolovcev,« so zapisali na Elektro Ljubljana.

Dodali so še, da jih je spremljanje štorkelj na začetku navdajalo z občutkom lahkotnosti tega potovanja, a so kmalu spoznali, da je selitev najbolj nevarno obdobje v njihovem življenju.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 231 times, 8 visits today)