Avtor Samo Kranjec 9:00 dop ZANIMIVO

Slovenec, ki oblikuje avtomobilski prestiž

Robert Lešnik z inovativnim oblikovanjem Mercedesov določa smer razvoja luksuznih avtomobilov v svetu.

 

Robert Lešnik je vodja oddelka centra zunanjega oblikovanja osebnih vozil pri Mercedes-Benzu. S svojim timom, ki šteje več kot 100 ljudi (od tega je 25 oblikovalcev), začrtuje svetovne razvojne smernice luksuznih avtomobilov.

Lešnik pravi, da je za oblikovalca avtomobilov ključno, da je ustvarjalen in da zna risati. Oboje pa je talent, ki ga človek dobi ob rojstvu, seveda pa ga mora s trdim delom nadgrajevati in zgraditi svoj lastni (risarski) slog (t. i sketch style). Obenem mora biti sposoben delati v timu in pod časovnim pritiskom ter v okviru tehničnih in finančnih omejitev. Končni izdelek se mora na trgu dobro prodajati. Sam se v takih razmerah počuti kot riba v vodi.

Svet avtomobilskega oblikovanja je majhen in vsi se med seboj poznajo. Ta dejavnost je zelo konkurenčna, na kar kaže dejstvo, da se le deset odstotkov idej uresniči v končnem izdelku. Večina oblikovalcev se mora zadovoljiti z majhnimi uspehi, denimo oblikovanjem vzvratnih ogledal ali odbijačev vozil. Robert Lešnik pa pri Mercedes-Benzu oblikuje avtomobile, ki spreminjajo pravila igre na segmentih, kjer nastopajo.

Je bilo oblikovanje avtomobilov vaša otroška želja?

Vedno sem rad risal. Kot otroka so me najprej zanimale tehnične stvari, kasneje pa njihovo oblikovanje. In na koncu oblikovanje avtomobilov.

 

Katere so bile prelomnice na vaši poti avtomobilskega oblikovalca?

Prvi korak je bil uspešno opravljen sprejemni izpit na oblikovalski akademiji v nemškem Pforzheimu. Naslednji je bil diploma iz avtomobilskega oblikovanja, ki ji je sledila prva služba v Volkswagnu. V tej družbi sem prišel do prvega tako imenovanega izbranega dizajn-modela, za VW Passat, kar je pomenilo, da so po moji zamisli oblikovali in izdelali ta avtomobil. To mi je uspelo v zelo močni konkurenci oblikovalcev. Potem sem po korakih prišel do današnjega položaja – vodje zunanjega oblikovanja za osebne avtomobile pri Mercedes-Benzu.

V čem je avtomobilsko oblikovanje za vas posebno?

Predvsem v tem, da te izdelki običajno ne pustijo hladnega. Skoraj vsak ima mnenje o njih.

 

Kaj odloča o konkurenčnosti v vašem poklicu?

Inovativnost in osebni značaj, ki se zelo jasno odražata v skicah in modelih, ki jih oblikuješ.

 

Kaj danes izžareva blagovna znamka Mercedes? Ko ste leta 2009 nastopili kot oblikovalec v Daimlerju, so jo začeli postavljati na novo, naredili njen preporod. V katero smer?

Da izžareva več čustev.

 

Kaj je pri oblikovanju prestižnih avtomobilskih znamk ključno? Zakaj je danes Mercedes vodilni v razredu prestižnih avtomobilov?

Stavi na pravo kombinacijo čustev in razuma, Emotion&Intelligence. V oblikovanju smo to poimenovali Čutna čistost (Sensual Purity). To tudi pomeni, da edini na svetu oblikujemo avtomobile brez linij; hodimo po poti, po kateri ne hodi nihče.

 

Skozi katere faze gre oblikovanje vozila od začetne zamisli do končne oblike, ki je pripravljena za trg? Koliko približno traja vsaka faza?

Najprej se določi arhitektura avtomobila, potem njegove različice in modeli. Temu sledi kreativna faza, kjer se vozilo oblikuje, temu pa njegov končni razvoj. Vse skupaj, odvisno od kompleksnosti projekta, traja od štirih do pet let. Samo oblikovanje pa leto in pol. Obdobje, v katerem se posamezen tip avtomobila proizvaja, traja šest do sedem let, na cesti pa jih je mogoče najti do dvajset let. Starejši kolega mi je pred časom v šali povedal, da se, ko avto, ki si ga oblikoval, zagledaš na odpadu, zaveš, da si že v letih.

»Pri avtomobilskem oblikovanju 90 odstotkov idej roma v koš.«

 

Kako je mogoče predvideti, kaj bodo kupci pripravljeni kupiti čez pet let, ko bo avtomobil, ki ga začenjate oblikovati v tem trenutku, prišel na trg?

Potrebe kupcev so na prvem mestu, pogled v prihodnost pa je treba prepustiti oblikovalcem.

 

V čem je moč dizajna pri zagotavljanju prodaje avtomobila?

Dizajn, ne le oblika, temveč tudi funkcionalnost, je glavni razlog za nakup.

 

Življenjska pot Roberta Lešnika:

  1. Rojen leta 1971 v Mariboru.
  2. Otroštvo preživel v Limbušu pri Mariboru, kjer je končal tudi osnovno šolo.
  3. Zaključil je srednjo strojno šolo v Mariboru.
  4. Diplomiral je na oblikovalski akademiji v Pforzheimu (Fachhochschule für Gestaltung Pforzheim), v Nemčiji.
  5. Živi pri Stuttgartu.

Poklicna pot Roberta Lešnika:

  1. Kot štipendist se je po diplomi zaposlil v oblikovalskem oddelku v Volkswagnu.
  2. Kariero je nadaljeval v Kii Motors.
  3. Leta 2009 je odšel v Merceds-Benz.
  4. Danes je v Mercedes-Benzu direktor zunanjega oblikovanja za osebna vozila.

 

Kako vidite vlogo avtomobilov in tudi Mercedes-Benza v času trajnostne mobilnosti? Mladim je avtomobil kot statusni simbol vedno manj pomemben, prihaja obdobje mobilnosti kot storitve, ki vse manj temelji na lastništvu vozil. Bo tako tudi pri prestižnih znamkah?

Zadali smo si, da bomo najkasneje do leta 2039 CO2 nevtralni (Ambition 2039). Ne le naši avtomobili, temveč tudi razvoj, naši dobavitelji in proizvodnja. Mobilnosti v prihodnosti ne bo manj, temveč več, le oblike se bodo spremenile. Pod sloganom CASE (Connected, Autonomous, Shared, Electric) smo pri Mercedes-Benzu zbrali področja povezljivosti, avtonomnosti, deljenja in e-mobilnosti. S ciljem ljudem z različnimi potrebami nuditi pravi odgovor na njihovo vprašanje o mobilnosti.

 

V kolikšni meri je vaše delo oblikovalsko in v kolikšni menedžersko?

Obojega je enako, se pravi, da je razmerje 50:50.

 

Pravite, da bo oblikovanje električnih avtomobilov precejšen izziv. Zakaj?

Pravzaprav nam alternativni pogoni odpirajo nove možnosti pri oblikovanju. Predvsem zaradi drugačne tehnike in njene razporeditve v avtomobilu.

Od česa bo avtomobilski dizajn odvisen v prihodnosti, kaj ga bo določalo?

V ospredju bodo učinkovitost, trajnost, povezljivost, aerodinamika, notranji prostor in njegova uporaba.

 

Koliko vam je Mercedes zlezel pod kožo, kakšno pripadnost podjetju in blagovni znamki čutite? Bi si želeli oblikovati še za kakšno drugo blagovno znamko, proizvajalca?

Trenutno sem zelo zadovoljen, da delam za znamko, kot je Mercedes-Benz.

»Oblikovalec je svoje delo opravil dobro, ko se mimoidoči na cesti ozrejo za njegovim avtomobilom.«

Na kateri vaš dosežek ste najbolj ponosni?

Da vodim tim zunanjega oblikovanja in odločam o videzu vseh osebnih vozil Mercedes-Benza.

 

Katera nagrada, ki ste jo prejeli, vam največ pomeni in zakaj?

Zame je največja nagrada, če naš upravni odbor reče, da jim je določen model všeč. Ker je potem tim pod mojim vodstvom svoje delo opravil dobro.

 

Članek je bil objavljen v reviji Eko dežela Promet 2020.

(Visited 235 times, 1 visits today)
Close