Skupina starejših žensk odločno v tožbo proti švicarski vladi

29 oktobra, 2020
IF

Predstavnice švicarskega združenja Starejše ženske za zaščito podnebja (Senior women for climate protection) so 24. oktobra na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu simbolično vložile tožbo proti Švicarski vladi, ki naj bi jim kršila pravice iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic.

V Strasbourg so prispele na atraktiven način, saj so iz Basla po reki Ren priplule na Greenpeacovi ladji MV Beluga II. Uradna vložitev prijave bo izvršena v naslednjih tednih.

Zavrnjena tožba v Švici

Društvo je leta 2016 tožilo zvezne oblasti, ker naj bi premalo vplivale na švicarsko politiko do podnebnih sprememb, ki ni ustrezna za omejevanje globalnega segrevanja. Njihova tožba je bila večkrat zavrnjena. Ker so izčrpale vsa pravna sredstva v domači državi, jim je preostala le še tožba na Evropskem sodišču za človekove pravice. Švicarsko zvezno sodišče je ob zadnji zavrnitvi izjavilo, da zaščite temeljnih človekovih pravic ni mogoče zahtevati dokler ni presežen dolgoročni temperaturni cilji Pariškega sporazuma.

Podnebne spremembe ogrožajo starejše

Društvo je vložilo tožbo ker se zaveda, da so starejše ženske še posebno občutljive na vročinske valove, kot posledico globalnega segrevanja. Zato od vlade zahtevajo, da zavaruje zdravje državljanov ob grožnji klimatskih sprememb, dokler ne bo prepozno. Varovanje zdravja je temeljna človekova pravica, ki je že ogrožena zaradi ekstremnih vremenskih pojavov.

Društvo deluje od leta 2016 in ima več kot 1800 članic.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 78 times, 1 visits today)