Sinji kiti se po več desetletjih vračajo na špansko atlantsko obalo

30 avgusta, 2021

Španija je kitolov prepovedala šele leta 1986, ko so sinji kiti na tem območju skoraj izumrli, zadnja leta pa se spet vračajo.

Sinji ​​kiti, največji sesalci na svetu, se vračajo na špansko atlantsko obalo. Prvega je leta 2017 ob obali Galicije na severozahodu Španije opazil Bruno Díaz, morski biolog, ki je vodja Raziskovalnega inštituta za delfine v Galiciji. Še enega so opazili leta 2018, nato pa sta se leta 2020 oba vrnila. Pred približno tednom dni so ob Galiciji opazili še tretjega kita.

Sinji kit običajno meri 20-24 metrov in tehta 120 ton – kot 16 slonov skupaj – videni tudi že primerki, ki so merili do 30 metrov in tehtali 170 ton.

Zakaj se sinji kiti vračajo po več desetletjih?

Raziskovalcem teh mogočnih živali, še ni jasno, ali je podnebna kriza povzročila, da so živali spremenile navade in se vračajo na območje, kjer so jih lovili skoraj do izumrtja. »Verjamem, da je moratorij na kitolov ključni dejavnik,« je dejal Díaz. »V sedemdesetih letih, tik pred uvedbo prepovedi, je izginila cela generacija sinjih kitov. Zdaj, več kot 40 let kasneje, vidimo vrnitev potomcev redkih, ki so preživeli«.

A niso vsi tako optimistični nad vrnitvijo

Alfredo López, morski biolog iz galicijske nevladne organizacije, ki proučuje morske sesalce, je dejal, da je pesimističen glede vrnitve, saj naj bi obstajala velika možnost, da podnebne spremembe močno vplivajo na naravno okolje sinjega kita. »Sinji kiti se morda vračajo na obale Španije, ker izginja hrana, ki jo običajno jedo, kar bi pomenilo, da smo priča dramatičnemu razvoju«.

Díaz domneva, da so se bitja morda vrnila v Galicijo zaradi oblike domotožja ali spomina, ki se prenaša iz prednikov na potomce. Dejal je, da so v zadnjih letih odkrili, da migracije sinjih kitov poganja spomin, ne pa okoljske razmere. Torej razlog za vrnitev bi lahko bila kolektivni spomin

 

Vir: The Guardian

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 54 times, 2 visits today)