7:00 pop ZANIMIVO

Se tudi živali objemajo?

Objem, preprosto dejanje, ki nam daje občutek pomirjenosti, tolažbe in sreče. V času epidemije smo se še posebej lahko zavedli, kako veliko nam pomeni topel objem. Ste se kdaj vprašali, ali obstaja objem tudi v živalskem svetu?

Čeprav lahko objeme vidimo kot edinstveno človeško lastnost, je objemanje pravzaprav enako pomembno tudi v življenju ostalih primatov.

Objemanje šimpanzov

Pritlikavi šimpanzi so predmet preučevanja Zanne Clay, primerjalne in razvojne psihologinje in primatologinje z univerze Durham v Združenem kraljestvu. Zanne Clay proučuje socialne interakcije med pritlikavimi šimpanzi, večina njenega opazovalnega dela poteka v zavetišču za šimpanze v Demokratični republiki Kongo.

V omenjenem zavetišču je pogosto videti, da se dojenčki pritlikavih šimpanzov obsesivno držijo drug drugega, ko se sprehajajo. To vedenje je v azilu pogostejše kot v naravi – verjetno zato, ker so šimpanzi izpostavljeni objemu svojih človekovih skrbnikov – vendar se vseeno pojavlja tudi v naravnem življenju pritlikavih šimpanzov. Pravzaprav ima to vedenje verjetno korenine v materinem vedenju, saj zibajo svoje dojenčke, ko so majhni. Raziskovalci so ugotovili, da je to obnašanje najpogostejše pri mladih pritlikavih šimpanzih in se običajno pojavi, ko doživijo konflikt ali stres.

Kaj pa drugi primati?

Znani so tudi objemi navadnih šimpanzov – to je še posebej opazno v napetih situacijah, ko uveljavljajo svojo prisotnost in ščitijo svoje ozemlje. »Če zaslišijo plenilca ali drugo skupino šimpanzov ali kaj strašljivega, jih boste videli, kako se dotikajo in držijo drug drugega,« pove Zanne Clay in doda, da objem deluje kot pomiritev pred nevarnostjo.

Tudi čopasti makaki, ki živijo v Indoneziji, se objemajo. Te opice zahtevajo objem s slišnim cmokanjem ustnic – povabilo, ki ni rezervirano samo za družino, ampak je velikodušno namenjeno drugim.

Živalski objemi

Mi pa smo poiskali še nekaj živali, ki se objemajo …

 

Vir: Live Science

(Visited 249 times, 1 visits today)
Close