Se tudi vam zdi, da je jeseni nebo bolj modro?

28 oktobra, 2021

Ste se v zadnjih dneh ozrli v nebo in opazili, da je močno modro? Ne dozdeva se vam, nebo je jeseni res bolj modro, in za to obstaja znanstvena razlaga.

Začnimo po vrsti. Zakaj je nebo modro? John William Strutt je v začetku 20. stoletja odkril lomljenje svetlobe v različne barve na molekularni ravni atmosfere. Sončna svetloba je iz celega spektra barv oz. različnih valovnih dolžin. Rdeča barva ima npr. najdaljšo valovno dolžino, modra in vijolična pa najkrajšo. Ko svetloba prodira skozi atmosfero Zemlje, naleti na debelo plast plinskih molekul in prašnih delcev. Ti so bližje velikosti kratkim valovnim dolžinam, zato se modra in vijolična svetloba lažje lomita in zato je nebo vijolično, vidimo pa ga modro, ker naše oči modro bolj zaznavajo.

Jeseni je sonce nižje na nebu, zaradi česar se poveča količina lomljene modre svetlobe, ki na površini zemlje doseže naše oči. Barve jesenskega listja, rumena in oranžna, sta komplenetarni modri barvi, torej direktno nasprotje, zaradi česar vidimo še bolj močen kontrast.

 

 

Vir: treehugger

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 261 times, 3 visits today)