Sadnih koščic ne odvrzite v koš za smeti, raje jih posadite

16 avgusta, 2021

Verjetno ste v zadnjih dneh opazili na socialnih omrežjih poziv, da koščice sadja, ki ga jeste to poletje, operete, posušite, odvržete v naravo in na ta način pripomorete k rasti sadnega drevja v svoji okolici.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Tajska vlada že več let spodbuja svoje državljane, da koščice sadja kot so mango, durian, rambutan, mangostan itd. ne odmetavajo v koš za smeti. Predlagajo jim, da koščice operejo, posušijo (na soncu) in zapakirajo v časopisni papir ter hranijo v avtomobilu. Ko med vožnjo ob cesti vidijo prostor brez dreves, naj tja odvržejo posušeno sadno koščico, ki bo v monsunskem obdobju z lahkoto vzklila.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Na Tajskem že poročajo, da se je v zadnjih letih število sadnega drevja povečalo, zlasti na severu države. Zamisel Tajske je, da bi v prihodnosti imela drevesa, ki ne le, da obrodijo sadove, temveč, da prihodnjim generacijam nudijo tudi senco in veselo igro.

Bi to lahko naredili tudi v Sloveniji?

Deljene objave na spletu pozivajo k istim dejanjem tudi prebivalce Evrope in seveda tudi Slovenije. Če se boste odločili za shranjevanje, sušenje in odmetavanje sadnih koščic, potem odmetavajte koščice sadja (breskve, marelice, slive itd.), ki raste v Sloveniji. Premislite tudi, kje jih boste odvrgli, da bodo pogoji dobri za vzklitje.

Mogoče ni napačna odločitev, če sadne koščice odvržete ali posadite v bližini doma, kjer boste malo drevo lahko ob morebitni suši tudi zalili. Zagotovo ne bodo vse koščice kalile, a prav je, da se drevesa sadijo v teh časih, ko okolje zelo potrebuje ozelenitev, pa čeprav ne bodo obrodila slastnih sadežev.

 

Vir: Philstar

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 274 times, 4 visits today)