12:02 pop ZANIMIVO

Rastlinsko mleko oz napitek: katerega izbrati glede na uporabo?

Ponudba rastlinskega mleka oz napitkov je v zadnjih nekaj letih eksplodirala. Razlogi, zakaj se nekdo odloči za uporabo rastlinskega mleka, so različni, od zdravstvenih, etičnih do okoljskih.

Rastlinska mleka pa se med seboj razlikujejo in zato vam bo spodnja predstavitev v pomoč, katerega izbrati.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ima blag okus in je primeren za uporabo kot pijača, dodatek kavi, pri pripravi (sladkih) obrokov, nesladkana različica je primerna tudi za pripravo slanih jedi. Niso vsa kokosova mleka enaka, običajno je kupljen napitek sestavljen iz kokosovega mleka, sladil in vode.

Mandljevo mleko

Mandljevo mleko je med rastlinskimi različicami najbolj priljubljeno, saj združuje okus, vsestransko uporabnost in hranilno vrednost. Vsebuje vitamin E, medtem ko je komercialno mandljevo mleko obogateno tudi s kalcijem in vitaminom D. Prav tako ima veliko manj kalorij kot mleko živalskega izvora. Uporablja se lahko za pripravo smutijev, namakanje kosmičev, pri peki, za pripravo pinjevca za palačinke ali piškote. A ima pitje mandljevega mleka velik vpliv na okolje. Po podatkih Univerze v Kaliforniji je proizvodnja mandljevega mleka v San Franciscu povzročila izsuševanje na tisoče hektarjev mokrišč in povzroča potopitev delov doline San Joaqin zaradi porabe podtalnice, ki je potrebna za gojenje mandljev.

Sojino mleko

Sojino mleko se v azijskih državah uporablja za izdelavo tofuja. Azijske kulture imajo dolgo zgodovino pitja svežega sojinega mleka za zajtrk, tam proizvajalci ohranjajo njegov okus po soji, lahko pa kupite tudi sladkano sojino mleko. Raziskovalci so v “The Journal of Food Science and Technology” zapisali, da je sojino mleko najboljša izbira katerega koli rastlinskega mleka, ki so ga testirali, saj vsebuje veliko beljakovin.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je zelo priljubljeno v ZDA, saj se uporablja kot dodatek kavi. Primerno je za vse, ki imajo intoleranco na sojo, oreščke, kravje mleko, s svojo kremasto teksturo je odlična alternativa kravjemu mleku pri peki.

Mleko iz indijskih oreščkov

Mleko iz indijskih oreščkov je še ena dobra izbira, če iščete alternativo kravjemu mleku, saj je zaradi kremne teksture in blagega okusa vsestransko uporaben. Tehnike, ki se uporabljajo za izdelavo industrijsko proizvedenega mleka iz indijskih oreščkov, odstranijo veliko naravno prisotnih hranil v oreščkih, zato mu običajno dodajajo vitamin A, vitamin D, železo in kalcij. Uporablja se lahko v smutijih, za namakanje kosmičev, dodatek kavi in za pripravo slanih jedi.

Konopljino mleko

Konopljino mleko je narejeno iz mešanja konopljinih semen z vodo in aromami ter prinaša več koristi za zdravje kot večina drugih rastlinskih vrst mleka. Konoplja vsebuje vse esencialne aminokisline, pa tudi vrsto zdravih nenasičenih maščob. Sorazmerno visoka vsebnost beljakovin in maščob daje konopljinemu mleku kremno teksturo in okus po oreščkih. Konopljino mleko lahko uporabljate kot običajno kravje mleko.

Mleko makadamije

Mleko makadamije je kremaste teksture, bolj mastno od ostalih rastlinskih vrst mleka in ima malo ogljikovih hidratov, zato je primerno za vse, ki se prehranjujejo po keto načelih. Mleko makadamije se lahko uporablja med drugim tudi za pripravo sladic (domač sladoled).

Riževo mleko

Riževo mleko je primerno za vse ljudi, ki imajo intoleranco na različna živila. Ima blag, nežno sladek okus, če je narejen iz belega riža, mleko iz rjavega riža ima bolj oreščkast okus. Njegova uporaba je vsestranska.

 

Vir: Mashed

(Visited 159 times, 1 visits today)
Close