Rastline in živali zaživele na velikem pacifiškem smetišču

6 decembra, 2021

Na velikem pacifiškem smetišču, ki se razprostira na 1,6 milijona kvadratnih kilometrov odprtega oceana, naj bi zaplata vsebovala 79.000 ton plastičnih odpadkov, so znanstveniki opazili vrste, ki na njem po novem kolonizirajo.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Morska ekologinja Linsey Haram v svojih raziskovanjih obravnava morske vrste, ki so se odločile poimenovati oceansko “smetišče” za dom. V svojih opažanjih s sodelavci ugotavljajo, da je v teku premik v sestavi oceanskih nevretenčarjev s pojavom vse večje raznolikosti obalnih vrst, ki lahko zasedejo te plastične otoke.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Vrste, ki naseljujejo oceanska smetišča

To so vrste vetrnic, hidroidov in škampom podobni amfipodi. Ekipa te nove skupnosti imenuje neopelagične, neo – ‘novo’ in ‘pelagično’ – so na odprtem oceanu, v nasprotju z obalnimi vrstami. V preteklosti so bile oceanske vrste nevretenčarjev večinoma majhni organizmi, ki se pritrdijo na zgornjo ali spodnjo stran oceanskega površinskega filma. Naselijo se tudi na plavajočih hlodih, morskih algah in drugih morskih živalih.

Plastični otoki idealni za dolgoročni dom

»Obalne vrste neposredno tekmujejo z oceanskimi vrstami za prostor in vire hrane. Interakcije med njimi pa so za enkrat zelo slabo razumljene,« pravi Linsey Haram. A z obsežnim človeškim vnosom plastike v okolje plastični otoki zagotavljajo trajno priložnost za tranzit obalnih vrst in za dolgoročni dom na odprtem oceanu.

Vir: Science Alter

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 688 times, 2 visits today)