Avtor BR; foto: shutterstock.com 6:07 pop ZANIMIVO

Ptice pozimi: Brinovka, pri nas redko gnezdi, je bolj zimski gost

Družabna in podnevi aktivna ptica, ki se najbolje počuti v skupinah.

Brinovka (Turdus pilaris) je pisana ptica iz družine drozgov. Njeno čokato telo je dolgo približno 25 cm in je podobne velikosti kot kos, ki je od naših drozgov gotovo najpogostejši in najbolj poznan prič.

Prepoznali jo boste po sivi glavi, hrbtu in trtici, medtem ko so njena pleča in zgornja stran kril rdečerjave obarvani. Zanjo je značilen tudi umazano bel trebuh, ki prehaja v okraste prsi, posute s črnimi pegami, njene boke pa krasijo črna peresa s svetlo rjavo obrobo. Kljun je okraste barve s črno konico, medtem ko v letu brinovka razkrije črno-belo spodnjo stran kril in dolg rep.

Brinovka je vsejeda selivka

V toplem delu leta se hrani z nevretenčarji, pretežno z ličinkami in odraslimi žuželkami ter deževniki. Jeseni in pozimi pa se prehranjuje z rastlinsko hrano, še posebej ji teknejo plodovi jerebike in črnega trna ter drugo sadje in jagodičje. Ptica se seli iz severa Evrope, kjer je gnezdila, zato lahko pozimi pri nas opazujemo velike jate brinovk, predvsem na travnatih površinah in poljih, omejenih z grmovnatimi mejicami.

Gnezdi v krošnjah dreves

Za brinovko je značilno kolonijsko gnezdenje, saj se tako počuti bolj varno. Svoje gnezdo zgradi iz vej tik ob deblu visoko v drevesnih krošnjah. Sicer pa brinovke s skupnimi močmi in prav brez strahu branijo svoje gnezdo pred vsiljivci, predvsem vrani.

Ornitologi ocenjujejo, da v Evropi živi več kot 50 milijonov odraslih brinovk in zato ni neposredno ogrožena, vendar pa v Sloveniji ni tako pogosta ptica. Pri nas jo štejejo za redko gnezdilko, ki se v večjem številu pojavlja le kot zimski gost.

Vir: Notranjski regijski park

Več o pticah pa TULE.

(Visited 160 times, 9 visits today)
Close