7:33 dop ZANIMIVO

Prvi muzej za otroke – ki so ga zasnovali otroci

Belgijsko mesto želi spodbujati ustvarjalnost in aktivno sodelovanje otrok.

Ko se sanje spremenijo v resničnost: muzej otrok za otroke. Konec junija so v Leuvenu odprli prvi otroški muzej v mestu.

Najnovejši dodatek na kulturnem zemljevidu belgijskega mesta je bila zamisel dveh lokalnih otrok, ki sta o tem govorila z oblastmi in prejela polno podporo in smernice za izvedbo svoje ideje.

Otroci so dobri umetniki, pa tudi – podjetniki

Otroški muzej v Leuvenu, imenovan Expeditie Tijdsprong (ali Ekspedicija potovanja skozi čas), je v knjižnici Tweebron, ki je odprta med poletnimi počitnicami – da bi se prilagodila urniku in potrebam svoje primarne ciljne publike.

Zamisel sta dobila dva lokalna otroka – Bran in Rhune – ki sta menda sanjala o ustanovitvi otroškega zgodovinskega muzeja v Leuvnu. Povezala sta se z mestnim svetom in s svetniki so začeli sodelovati pri uresničitvi sanj.

Pestra zbirka otroških umetniških del

Mesto Leuven je pod naslovom ‘Muzearji’ zbralo veliko zgodovinsko navdihnjenih umetniških del otrok v obdobju pandemije – slike Grkov in Rimljanov, Vikingov in srednjega veka. K obsežni likovni zbirki je prispevalo več osnovnih šol; zbirko so dopolnili otroci, ki so se udeležili delavnic na lokalnih festivalih. Nizozemska ilustratorka Els Decaluwe pa je s svojimi risbami povezala različna obdobja v nedvoumno celoto.

Otroške umetnine si lahko obiskovalci ogledajo v Knjižnici – do konca poletja. Nato se bo razstava podala na pot po mestu.

Vir: The Mayor

(Visited 55 times, 1 visits today)
Close