Propolis – vsestranska čebelja dragocenost

28 novembra, 2021

Propolis je smolasta in lepljiva snov, ki ga čebele proizvajajo z zbiranjem smole. Sestavlja ga več kot 300 spojin, ki preprečujejo poškodbe v telesu in pomagajo v boju proti boleznim. Sestavljen je iz polifenolov, imenovanih flavonoidi, ki jih običajno proizvajajo rastline kot način obrambe, najdemo pa jih tudi v ostalih živilih z antioksidativnimi lastnostmi, kot so rdeče vino, sadje, zelenjava in zeleni čaj.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Propolis ima protiglivične, antibakterijske, protivnetne in protivirusne lastnosti, zaradi česar se na široko uporablja v prehrambenih in kozmetičnih izdelkih.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Najdemo ga vsepovsod

Propolis se lahko uporablja samostojno, recimo v obliki granul ali prahu, ali pa tudi kot izdelek, ki vsebuje različne koncentracije propolisa. Najbolj znani izdelek je propolis v alkoholni ali vodni raztopini, poznamo pa tudi številne druge izdelke, ki jim je dodan propolis, kot so kreme, mila, negovalna razpršila za roke, šamponi, bomboni, čokolada …

Njegova uporabnost pri človeku je tako notranja kot tudi zunanja, a na Čebelarski zvezi Sloveniji pozivajo k previdni prvi uporabi, saj lahko propolis povzroči alergično reakcijo.

Reakcija na propolis je še posebej pogosta pri ljudeh, ki so alergični na med ali ostale čebelje izdelke, eden najpogostejših neželenih učinkov, pa je izpuščaj na koži, podoben ekcemu. V primeru alergije se je pred uživanjem nujno posvetovati z zdravnikom.

Pripisujejo mu številne koristne lastnosti

Propolis ima močne protibakterijske sposobnosti, zaradi česar se je v preteklosti pogosto uporabljal kot zdravilo proti gripi in prehladu. Znanstveniki so ugotovili, da je propolis sposoben odstraniti nekatere patogene enako učinkovito kot kalcijev hidroksid, ki je eno najboljših protibakterijskih sredstev. Spojina, imenovana pinocembrin, protiglivični flavonoid, pomaga pri celjenju ran, po raznih študijah pa propolis pospešuje rast zdravih celic pri hudih opeklinah in celjenje ran pri ustni operaciji.

Študije pravijo, da pomaga tudi pri zmanjševanju krvnega tlaka in zdravljenju sezonskih alergij. Njegovo učinkovitost pri pomirjanju alergijskih reakcij je mogoče pripisati dejstvu, da zavira nastajanje histamina, spojine, ki spodbuja kihanje in povzroča solzenje oči in izcedek iz nosu.

Strokovnjaki pravijo, da je propolis učinkovit tudi za preprečevanje raka na prostati in debelem črevesju ter lahko vpliva na učinkovitost kemoprevencije. Ne presenečajo raziskave, ki ugotavljajo, da nekateri najbolj zdravi ljudje na svetu prebivajo v krajih, kjer jemljejo propolis in čebelje izdelke kot del dnevne rutine.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 103 times, 1 visits today)