Priljubljene osvežilne pijače – na testu

19 julija, 2020
Priljubljene osvežilne pijače – na testu

Poletje je čas, ko nam posebej prijajo osvežilne pijače. Tokrat je naš prehranski strokovnjak Matjaž Kološa pregledal nekaj najbolj priljubljenih osvežilnih pijač, ki sicer veljajo za zdrave, polne sadja, mineralov in vitaminov. Pa je res tako?

Dana, voda z okusom (s sokom pomaranče in ameriški slamnik) spada med nizkoenergijske brezalkoholne pijače.

VSEBUJE: vodo, sladkor, pomarančni sok, pripravljen iz zgoščenega soka, citronsko kislino, konzervansa natrijev benzoat in kalijev sorbat, aromo (naravna) in izvleček ameriškega slamnika.

PLUS: Pijača vsebuje višji delež sadnega soka in izvleček ameriškega slamnika.

MINUS: Pijača vsebuje dodatek sladkorja in konzervanse, med katerimi je še posebej sporen natrijev benzoat. Za tega sumijo, da povzroča poslabšanje simptomov nekaterim alergikom in hiperaktivnost otrok, še posebej v kombinaciji z drugimi aditivi. Pol litrska plastenka vsebuje kar 20 g sladkorja, kar znaša skoraj polovico dnevno priporočene količine zaužitega sladkorja (po najnovejših prehranskih priporočilih svetovne zdravstvene organizacije)!

SKUPNA OCENA: Negativno zaradi previsoke količine sladkorja in dodanih konzervansov.

 

 

 

 

 

 

Nestea, ledeni čaj spada med brezalkoholne negazirane pijače z izvlečkom čaja ter okusom manga in ananasa.

VSEBUJE: vodo, sladkor, fruktozo, citronsko kislino, mangov in ananasov sok iz zgoščenega soka, izvleček čaja, naravno aromo, sredstvo za uravnavanje kislosti (natrijevi citrati), askorbinsko kislino kot antioksidant in sladilo steviol glikozid. Ali pijača vsebuje tein oz. kofein iz izvlečka čaja, na embalaži ni navedeno.

PLUS: Pijača ne vsebuje dodanih konzervansov in vsebuje naravno sladilo steviol glikozid, ki omogoča manjšo vsebnost dodanega sladkorja.

MINUS: Pijača vsebuje le minimalno količino mangovega in ananasovega soka (verjetno le za reklamo) in 23 g dodanih sladkorjev, kar znaša polovico dnevno priporočene količine zaužitega sladkorja!

SKUPNA OCENA: Negativno zaradi previsoke količine sladkorja.

 

 

 

 

 

 

Multivitamin Multisola je negazirana brezalkoholna pijača z mešanim sadnim sokom. Delež sadnega soka znaša 12%.

VSEBUJE: vodo, zgoščen sok pomaranč, sladkor, zgoščen sok ananasa, grozdja, limon in marakuje, citronsko kislino, zgoščeno kašo marelic, banan, manga, guave in breskev, vitamin C, niacin, vitamin E, pantotensko kislino, vitamin B6, vitamin A iz provitamina A, tiamin, folno kislino, biotin in vitamin B12, stabilizatorja pektin in moko rožičevih pečk.

PLUS: Pijača ne vsebuje dodanih konzervansov.

MINUS: Pijača vsebuje kar 55 g sladkorjev (iz dodane saharoze in fruktoze iz sadnih sokov), kar presega dnevno priporočeno količino zaužitega sladkorja po novih prehranski priporočilih svetovne zdravstvene organizacije. Pijača vsebuje številne sintetične vitamine, ki imajo po številnih raziskavah več stranskih kot pozitivnih učinkov na zdravje.

SKUPNA OCENA: Negativno zaradi previsoke količine sladkorja in dodanih sintetičnih vitaminov.

 

 

 

 

 

 

Cedevita okus limete – 9 vitaminov so multivitaminska zrnca z izvirsko vodo in spada med prehranska dopolnila.

VSEBUJE: vodo, sladkor, jabolčno in citronsko kislino, natrijev bikarbonat, naravno aromo limete, L-askorbinsko kislino (vitamin C), DL-alfa tokoferil acetat (oblika vitamina E), nikotinamid (vitamin B3), sredstvo za zgostitev E414 (gumi arabicum), kalcijev pantotenat
(oblika vitamina B5), barvilo E 141(bakrov kompleks klorofila), tiamin mononitrat (oblika vitamina B1), natrijev riboflavin-5’fosfat (oblika vitamina B2), piridoksin hidroklorid (oblika vitamina B6), cianokobalamin (oblika vitamina B12) in pteroilmonoglutaminsko
kislino (oblika folne kisline).

PLUS: Pijača ne vsebuje konzervansov.

MINUS: Pijača vsebuje ne nujno potrebne aditive, ki so po nekaterih podatkih lahko problematični (sumljivi) in lahko povzročajo zdravstvene težave. Pijača vsebuje tudi mnogo sladkorja – 20,7 g/ 345 ml plastenko, kar znaša slabo polovico dnevno priporočene količine zaužitega sladkorja. Pijača oz. prehranski dodatek vsebuje številne sintetične vitamine, ki imajo po številnih raziskavah več stranskih kot pozitivnih učinkov na zdravje.

SKUPNA OCENA: Negativno zaradi previsoke količine sladkorja in dodanih sintetičnih vitaminov.

 

 

 

KOH COCONUT – 100-odstotna kokosova voda je negazirana brezalkoholna pijača iz kokosovih orehov.

VSEBUJE: kokosovo vodo

PLUS: pijača je naravni izdelek iz sredice zelenih kokosovih orehov iz Tajske, brez kakršnih koli dodatkov in ni pripravljena iz koncentrata. Je naravni izotonik, ki vsebuje številne elektrolite – minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrijev klorid idr. ter nekaj – 7,5 g naravnega sladkorja /250 na embalažo.

MINUS: Negativnih strani skoraj ni, če smo zelo natančni morda le to, da prihaja od daleč in s prevozom povzroča podobno kot druga tropska živila velik ogljični odtis (zaradi transporta iz Tajske povzroča večji izpust toplogrednih plinov).

SKUPNA OCENA: Pozitivna zaradi naravnega vira elektrolitov. Priporočam predvsem ob fizičnih naporih, a kljub temu ne pozabite na zmernost.

 

 

 

 

 

 

 

Fructal Superior 100 % pomaranča je sadni sok (juice) iz zgoščenega sadnega soka.

VSEBUJE: vodo in zgoščen pomarančni sok.

PLUS: Sok ne vsebuje nikakršnih dodatkov, le naravne sestavine.

MINUS: Sok je zaradi visokih transportnih stroškov pripravljen iz zgoščenega soka, pri čemer med procesom zgoščevanja (koncentriranja) s pomočjo toplotne obdelave prihaja do delnih izgub prehranske vrednosti. Sok vsebuje kar 17,6 g naravnih sladkorjev/2 dl soka, zaradi česar je pri uporabi oz. pitju potrebna zmernost. Že 6 dl čistega pomarančnega soka pokrije potrebe telesa po sladkorju. Osebno priporočam redčenje z vodo, pri čemer naj bo delež vode večji od soka.

SKUPNA OCENA: Zmerno pozitivna ob priporočilu, da sok razredčite s čim večjo količino čiste pitne vode in ga uživate zmerno in tudi v odvisnosti od fizične aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

NAMIG: V primeru, da si poleg vode kdaj za žejo zaželimo tudi kaj z ‘okusom’, si tovrstno pijačo lahko pripravimo na zdrav in preprosti način tudi sami. V vrč vode stisnemo malo limone, limete, pomaranče ali dodamo malo poljubnega sadnega soka . V vodi lahko namakamo tudi sveže liste melise, mete in podobnega zelišča ali pa kar rezine poljubnega sadja. Za popestritev pijače po želji nastrgamo še nekaj svežega ingverja. In ne pozabimo, da preveč mrzle pijače niso prijatelj našega želodca.

 

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

Foto: Danaja Kostelec

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 295 times, 4 visits today)