‘Prašički’ na vrtu so zelo koristne živalice

18 julija, 2020

Vsi poznamo prašičke oz. pasavčke ali kočiče (Armadillidiidae), ki so na vrtu običajno pod kamni, ko se ustrašijo, pa se zvijejo v kroglico.

Nedavna študija je pokazala, da pravi ti, na videz hecni prašički iz zemlje odstranjujejo težke kovine, s čimer stabilizirajo pogoje za rast ter varujejo podzemno vodo.

Video kanal: Natural History Museum

Sploh niso žuželke

Kar je še zanimivo v zvezi s temi žužki, je to, da sploh niso žuželke. Spadajo v razred rakov! Kategorizirani so ravno po njihovi možnosti, da se ob ogroženosti zvijejo v kroglico.

Na vrtu nam pomagajo

Če jih imamo na vrtu veliko, smo lahko prepričani, da bodo ves odpadni material predelale v zdravo prst. Igrajo namreč zelo pomembno vlogo v zdravem življenjskem krogu rastlin: organske snovi namreč vračajo v zemljo, kjer jih naprej presnavljajo bakterije. Ta proces zagotavlja naravno zalogo nitratov, fosfatov in ostalih hranili, ki jih rastline potrebujejo za rast in razvoj.

Čistilci svinca

Še pomembnejša pa je njihova edinstvena sposobnost, da iz prsti varno odstranijo težke kovine – in so tako nenadomestljivi čistilci zemlje, ki je onesnažena s svincem ali kadmijem. Kovine zaužijejo in v prebavilih ione kovin kristalizirajo, nato pa jih pretvorijo v pline. S takim čistilnim servisom lahko preživijo v marsikaterih onesnaženih pogojih, kjer večina življenja ne preživi.

S tem, ko težke kovine pretvorijo v pline pa poskrbijo še za vodne izvire, do katerih z njihovo pomočjo kovine ne prodrejo.

Vir: organicandhealthy.org

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 352 times, 1 visits today)