Praga bo v novo leto vstopila brez ognjemeta

10 septembra, 2020

Ob vstopu v leto 2021 ne bo novoletne svetlobne predstave z ognjemetom, je pred dnevi prek Facebooka sporočil župan Zdeněk Hřib. To je rezultat zaveze češke prestolnice zaščiti živali in okolje pred hrupom in onesnaženjem.

Praga letos ne bo organizirala novoletnih svetlobnih ognjemetov. »Kot smo pojasnili lani, se želimo distancirati od ognjemetov in pirotehnike, kot to že počnejo druge svetovne metropole. Cilj je zaščititi živali in okolje pred hrupom, nevarnimi eksplozijami in onesnaženjem. Zabava ne sme povzročiti stisk in škode drugim, «je povedal Hřib.

 

Praznovanje v miru

Tokrat zaradi koronavirusa ne bo nobenih alternativnih svetlobnih nastopov. S tem bo občina v teh kriznih časih prihranila približno 76. 000 EUR. Drugi razlog je ta, da mesto ne more predvideti higienskih omejitev, ki bi lahko bile uvedene v zimski sezoni. Župan je izrazil tudi prepričanje, da se lahko praznovanja, povezana s prihodom leta 2021, zgodijo mirno in v skrbi, v družbi najdražjih. Sem spadajo tudi hišni ljubljenčki.

 

Vse več novoletnih ognjemetov odpovedanih

Ognjemeti so letos zaradi koronavirusa odpovedali tudi drugje po svetu. Proslave dneva Bastilje so na primer potekale brez ognjemetov v Lyonu in Nici, enako pa je veljalo tudi za proslave ob dnevu neodvisnosti v Salt Lake Cityju in Chicagu. Vprašljiv je tudi ognjemet v Sydneyju.

 

Vir: The Mayor 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 75 times, 3 visits today)