Poznate ta tropski sadež, ki raste tudi pri nas?

24 oktobra, 2021
IF

Asimina (Asimina triloba) je košat grm ali nizko drevo z velikimi temno zelenimi listi. Poznana je tudi pod imenom indijanska banana ali pawpaw. Tudi pri nas je vedno pogostejša, a žal so njene sadike med najdražjimi.

Plodovi začnejo dozorevati konec septembra. Po obliki so podobni zelenemu mangu s tršo kožo. Tudi meso je podobno mehko in rumenkasto, toda namesto ene vsebuje več manjših koščic temno rjave barve. Ko jih prerežemo, odstranimo koščice, meso pa je najlažje pojesti z žličko. Koža je sicer užitna, toda rahlo trpkega okusa. Plodovi so veliki do 15 centimetrov, včasih pa tudi le kot večja sliva. Ko so zreli, se rahlo obarvajo rjavo. Pobiramo jih sproti ali pa počakamo, da padejo na tla.

Njihova slaba stran je le, da jih ne moremo shranjevati dalj časa, razen, če jih zamrznemo ali predelamo v marmelado. Okus je nekakšna mešanica okusov tropskih sadežev in spominja tako na mango, kot na ananas, banano in še kaj. Sadeži so najboljši presni, odlično pa se obnesejo tudi pri pripravi pečenih sladic in sladoleda.

Asimicin

Asimina vsebuje veliko vitaminov in mineralov (kalcij, magnezij), po vsebnosti katerih prekaša marsikateri sadež. Plodovi so bogati z vitaminom C, saj ga vsebujejo trikrat več kot jabolka. Pomembna je še vsebnost vitaminov A in B.

Med drugim vsebuje tudi asimicin. Snov v medicini uporabljajo pri zdravljenju nekaterih rakavih obolenj. Ista snov je tudi uspešen insekticid. Pripravimo ga lahko iz posušenih listov tako, da zdrobljene liste prelijemo z vrelo vodo in pustimo namakati nekaj dni. Precedimo in tekočino škropimo po rastlinah.

Sajenje

Asimina prihaja iz vzhodnih predelov Severne Amerike, zato je odporna na nizke temperature in dobro uspeva tudi v Sloveniji. Tudi glede rastišča ni zahtevna, prija pa ji delno senčna lega. Njena dodatna prednost je tudi, da pri nas zaenkrat ni škodljivcev in bolezni, ki bi jo ogrožali. Priporočljivo je sajenje samooplodne sorte, saj neobičajni cvetovi pri nas nimajo veliko opraševalcev. Rjavi do temno vijolični cvetovi aprila rastejo v socvetjih, iz katerih se razvije do osem plodov.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 456 times, 5 visits today)