Poznate ta sadež, ki je prava zakladnica joda in vitaminov?

15 novembra, 2021
IF

Sadež in drevo ali grm z nenavadnim imenom izvira iz Južne Amerike. Danes jo gojijo tudi na Novi Zelandiji, v Avstraliji, Kaliforniji pa tudi v državah ob Sredozemskem in Črnem morju. Subtropska zimzelena rastlina dobro uspeva tam, kjer se zimske temperature ne spustijo pod ledišče za daljši čas.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Pri nas jo gojijo na Primorskem, v notranjosti pa uspeva predvsem kot posodovka z lepimi rožnatimi cvetovi in dolgimi rdečimi prašniki.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Najboljša je zmehčana

Feijoa (izgovorimo fedžoa), je na prvi pogled podobna podolgovatim jabolkom ali velikim slivam s tanko a čvrsto zeleno lupino. Sadeži so dozoreli, ko sami odpadejo z drevesa. Vsekakor jih je potrebno obrati pred zmrzaljo. V hladilniku jih lahko hranimo več tednov. Če potrgamo še trde plodove, dozorijo na toplem.

Najboljši okus dosežejo, ko se notranjost zmehča in je podobna želatinastemu pudingu rumenkasto bele barve. Ker je lupina trpka in čvrsta ni najbolj primerna za uživanje. Če je sadež še čvrst ga olupimo, če pa je že zelo mehak ga prerežemo in aromatično notranjost pojemo z žličko. Plodovi vsebujejo drobne peške, a jih lahko brez škode pojemo, podobno kot pri kiviju.

Za boljše počutje in dober spomin

Sadeži zorijo od oktobra do konca novembra. Meso ima sladko kisel okus, ki spominja na več vrst tropskih sadežev, predvsem na ananas. Zato mu pravijo tudi ananasova gvajava. Plodovi vsebujejo precej joda, bogati pa so tudi s kalijem, kalcijem, magnezijem, natrijem in fosforjem. Vsebujejo veliko vitamina C, nekaj pa je tudi vitaminov in B, E in K.

Uživanje plodov izboljšuje spomin ter znižuje stopnjo tesnobe in stresa.

 

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 1.297 times, 6 visits today)