Avtor Tjaša Zagoršek, Sove Slovenije 6:08 pop ZANIMIVO

Pomagajmo sovam in izdelajmo gnezdilnico za lesne sove

Sove nas privlačijo zaradi svojega videza, saj so izjemno lepe ter tudi zaradi svoje skrivnostne narave. So pretežno nočno aktivna skupina ptic in ravno zaradi tega jih večina ljudi sploh ne opazi, čeprav so prisotne skoraj povsod.

V ekosistemu imajo sove izjemno pomembno vlogo, kar pa na žalost pogosto ostane skrito našim očem. Prehrana večine sov je oportunistična, kar pomeni, da niso specializirane na enovrstni plen, ampak se prehranjujejo z raznovrstnim plenom.

Vse od miši, voluharic, podgan, plazilcev, ptic in nevretenčarjev. V povprečju poje en osebek tri do šest enot plena na dan. Če bi to preračunali na en par, bi to skupno zneslo več kot 3000 enot plena v enem letu. In ravno iz tega vidika bi morala biti lesna sova najboljša prijateljica vsakega kmetovalca.  

Lesna sova Strix aluco. (avtor fotografije Maks Sešlar)

Zato ne nastavljajmo strupov, ampak raje naredimo gnezdilnico, ki bo sovam v pomoč, nam pa bo to prineslo izjemne koristi – tudi za naše zdravje.

Kako izdelamo gnezdilnico za lesno sovo?

Gnezdilnica mora biti izdelana trdno in imeti za vodo neprepustno streho. Najprimernejši material za izdelavo gnezdilnice so smrekove deske debeline vsaj 2 cm. Desko za streho oblečemo v pločevino, zunanjost gnezdilnice pa lahko prebarvamo z okolju prijaznim premazom.

Načrt izdelave gnezdilnice za lesno sovo. (Owls of Slovenia // Sove Slovenije)

Gnezdilnico namestimo vsaj 4 metre visoko na drevo. Pritrdimo jo z močno žico, ki pa jo je potrebno vsako leto popustiti sicer se lahko vraste v drevo. Gnezdilnica naj bo nameščena v miren del vrta ali bližnji gozd.

Ker se sove z gnezdom ne ukvarjajo zelo veliko in ne znašajo gnezdilnega materiala, na dno gnezdilnice natrosimo za vsaj 5 cm na debelo žagovine.  

Opozorilo!

Velja opozoriti, do ko namestimo gnezdilnico, je del odgovornosti za uspešno speljan zarod tudi na nas. Neprimerno izdelane, nameščene in vzdrževane gnezdilnice so lahko tudi past za ptice.

Prav tako gnezdečih ptic ne motimo s fotografiranjem na gnezdu, jemanjem jajc in mladičev iz gnezda brez za to ustrezno pridobljenih dovoljenj.

Mladiči lesne sove obdani s plenom, ki sta ga ponoči za njih nalovila sovja starša. (avtor fotografije Tjaša Zagoršek)
(Visited 960 times, 4 visits today)
Close