Avtor IF; foto: shutterstock.com 12:49 pop ZANIMIVO

POGUBNI DEŽNIČEK – da ne pride do zamenjave z dežnikarico!

Pogubni dežniček je goba, ki raste od junija pa vse do konca novembra, podobna užitnim dežnikaricam, vendar smrtonosna!

Orjaške dežnikarice sodijo med največje užitne gobe in jih ni težko prepoznati. Zrastejo lahko tudi do pol metra visoko, klobuk pa lahko dosega do 40 centimetrov premera. Toda, obstaja nekaj precej manjših gob, ki so jim podobne in nekatere med njimi so smrtno nevarne!

Ena izmed najbolj podobnih gob užitnim dežnikaricam je pogubni dežniček (Lepioti helveoli), ki lahko že v količini 100 gramov povzroči smrt človeka. Prav ti dežnički so krivi za številne zastrupitve z gobami pri nas. Rastejo na travniških jasah pa tudi blizu naselij in v parkih, od junija pa vse do konca novembra.

Na prvi pogled je videti kot pomanjšana velika dežnikarica, le da je velik samo do 6 centimetrov. Bet je gladek, votel, nad štrlečim obročkom bel, v spodnjem delu pa ima lahko oranžne ali rjave luske. Klobuk je velik 2 do 6 centimetrov, sprva koničast, kasneje pa izbočen, lahko tudi vdrt. Tudi klobuk je porasel z oranžnimi ali rjavimi luskami. Prelomljen klobuk v stiku z zrakom pordeči, kasneje pa postane rožnate ali rjavkaste barve. To je ena izmed glavnih značilnosti, po katerih ga prepoznamo. Meso ima prijeten ali nevtralen vonj, okus pa je neizrazit.

(Visited 944 times, 5 visits today)
Close