Pogrešate osvežitev? V Emiratih so dež ustvarili s pomočjo elektrike!

30 julija, 2021
Pogrešate osvežitev - V Emiratih so dež ustvarili s pomočjo elektrike

V Združenih Arabskih Emiratih so s pomočjo dronov ustvarili dež, da shladijo ozračje – test nove tehnologije sejanja oblakov s pomočjo električnih impulzov iz dronov, je bil uspešen. Na Instagramu so objavili posnetek rezultata poskusa geoinženiringa – nedavno ploho.

Uspelo jim je začasno ohladiti vroči Dubaj, njihov meteorolški center pa je potrdil, da so bile padavine rezultat poskusa povečati količino dežja z oblaki.

Metoda se razlikuje od bolj poznane, ko se v oblake prši srebrov jodid, ki privlači kapljice in jih s tem poveča do velikosti, da padejo. Arabski droni pa ne razpršujejo kemikalij, temveč oddajajo različne električne impulze – ko so znotraj oblaka, ga stresejo z elektrošokom, para se združuje v kapljice, te pa se zbirajo okoli električnega naboja in se na ta način povežejo v večje kaplje – dovolj velike, da padejo v obliki dežja.

Uspešnost testa ima tudi ekološko noto: ta tehnologija lahko pomeni, da bodo države, ki uporabljajo geoinženiring za vreme, lahko v prihodnosti prenehale s kemičnim sejanjem oblakov. Hkrati pa sicer manipuliranje z vremenom odpira pomembna druga ekološka vprašanja, pa tudi to, ali si bodo dež v suši lahko privoščili le bogati?

 

Vir: Official UAE weather

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 455 times, 3 visits today)