6:43 pop ZANIMIVO

Podvodni svet: Veliki leščur, največja školjka v slovenskem morju

Endemit sredozemskega morja, ki ima dolgo življenjsko dobo, saj lahko doživi starost preko 45 let.

Veliki leščur (Pinna nobilis) lahko v dolžino zraste tudi do 120 cm, je največja sredozemska morska školjka. Hkrati pa je zanj značilna tudi najhitrejša stopnja rasti lupine.

Hitra rast je še posebej opazna v prvem letu življenja, ko lahko školjka zraste 10-15 cm. S šilastim spodnjim delom je školjka do ene tretjine trdno zapičena v mehko morsko dno in pritrjena z dolgimi ter močnimi bisusnimi nitmi.

Pomemben filtrator

Pogosto ga lahko opazimo na morskih travnikih pozidonije, do nekje 20 metrov globine, kjer lahko doživijo starost tudi preko 45 let. Sicer pa lupina školjke služi tudi kot opora različnim vrstam nevretenčarjev in algam. V školjki se pogosto skriva tudi leščurjeva stražna rakovica. Hrani se s planktonom in je izjemno pomemben filtrator morske vode, saj naj bi na uro prefiltriral kar šest litrov vode, kar pozitivno vpliva na čistočo in floro morske vode.

Velikega leščurja ogrožajo onesnaževanje morja, človek in parazit

Veliki leščur je endemit Sredozemlja in je v slovenskem morju zaščiten. Ogrožen je predvsem zaradi sidranja in onesnaževanja morskega okolja ter neozaveščenosti ljudi, ki ga še vedno nabirajo zaradi želje po spominku.

Leta 2020 je z morskimi tokovi v Tržaški zaliv prišel tudi parazit, ki ga napada.

Poglejte tudi: Velika pliskavka

Vir: Park Strunjan, revija Trdoživ (letnik IX, št. 2)

(Visited 542 times, 4 visits today)
Close