7:01 pop ZANIMIVO

Podnebno nevtralen pogreb je ponekod že opcija

Odločitev za bolj trajnosten način pokopa je prišla iz trenda, da so skoraj vsi pokopi v obliki kremacije, zaradi česar pa so tudi izpusti v ozračje večji kot nekoč.

Z julijem Valencia uvaja novo ponudbo na področju pogrebov – biološko razgradljivo žaro kot opcijo poleg keramične ali kovinske. Skupaj z žaro se dobi še mlado sadiko drevesa, ki jo lahko “posadimo” skupaj z žaro, drevo pa raste v spomin na preminulo osebo.

Poleg tega, da iz pepela in razgradljive žare požene novo življenje v obliki drevesa, je novost tudi ta, da lahko pokojno osebo pokopljemo kjerkoli – na svojem vrtu ali celo v koritu za rože na balkonu. “Gre za pokop, ki ima močno okoljsko noto, saj drevo vsrkava CO2. To je pogreb, ki se bori proti podnebnim spremembam,” je dejal svetovalec pogrebnim službam. Tako se za okolje lahko bojujete tudi po smrti, po svoje pa dobite tudi “drugo življenje” v obliki drevesa.

Storitev bo za svojce popolnoma brezplačna, žare bo zagotavljala družba, ki sicer skrbi za odpadke v postopku kremacije, sadike pa bo zagotavljal mestni svet. Izbirati bo mogoče med različnimi avtohtonimi vrstami, med drugim bo to bor, hrast in oljka.

Novost je tudi, da bodo običajne žare lahko imeli svojci doma – v posebnih nišah na posesti, lahko pa bodo pepel rastresli tudi v t. i. Reko življenja, vodo na pokopališču.

vir. mayor

(Visited 647 times, 1 visits today)
Close