Podgana prejela nagrado za pogum za pomoč pri odstranjevanju min

11 oktobra, 2020
Podgana prejela nagrado za pogum za pomoč pri odstranjevanju min

Podgana, ki Kambodži pomaga odstranjevati smrtonosne mine, je postala prvi glodavec, ki je prejel prestižno nagrado za hrabrost živali, zlato medaljo PDSA. Magawa, afriška velikanska podgana, je nagrado prejel od Britanske veterinarsko humanitarne organizacije PDSA – za življenjski pogum in izjemno predanost dolžnosti. Je prva podgana v 77-letni zgodovini dobrodelne organizacije, ki se je pridružila skupini pogumnih psov, konj, golobov in mačke.

Magawa se je rodil v Tanzaniji leta 2014, odraščal pa je v izobraževalnem in raziskovalnem centru, ki ga vodi Apopo, neprofitna organizacija, ki trenira podgane za reševanje življenj z odkrivanjem min in tuberkuloze. Magawa se je naučil, kako z nosom zaznati vonj eksplozivov, in opravil devetmesečno usposabljanje, preden se je leta 2016 preselil v Siem Reap v Kambodži, kjer je spoznal svojo novo vodnico Maleno.

Opravil izjemno delo

Več kot 60 milijonov ljudi, v 59 državah, živi v vsakodnevnem strahu pred minami in drugimi ostanki eksplozivov. Magawa je doslej našel 39 min in 28 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev in pomagal pri čiščenju več kot 141.000 kvadratnih metrov zemlje. To je lokalnim skupnostim omogočilo, da živijo, delajo in se igrajo brez strahu pred eksplozijo.

 

Vir: Lonely Planet

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 96 times, 1 visits today)