Avtor IF; foto: shutterstock.com 8:14 dop ZANIMIVO

Pobegle tujerodne papige v Španiji izpodrinjajo lokalne ptice

Število tujerodnih rastlin in živali, ki so se prilagodile na življenje v Evropi se povečuje. Že desetletja so med njimi celo papige!

V Španiji so se povsem prilagodile na novo okolje meniške papige (Myiopsitta monachus), ki izvirajo iz Južne Ametrike.

Kot hišni ljubljenčki so postale priljubljene v sedemdesetih letih preteklega stoletja. Ker so se jih nekateri lastniki naveličali so jih izpustili ali pa so ušle in se v naravi začele presenetljivo uspešno razmnoževati.

Meniške papige so pretežno zelene z dolgim repom, malo spominjajo na skobčevke a so precej večje, saj lahko zrastejo do 30 centimetrov. Živijo v kolonijah, hranijo se na tleh v okolici dreves in so živahne ter zelo glasne. Več parov zgradi skupinsko gnezdo, ki lahko postane zelo veliko in je težko tudi nekaj deset kilogramov!

Papige so se prilagodile na zimo

Ocenjujejo, da v Španiji na prostem živi že okoli 200.000 teh papig. Dobro so se prilagodile tudi na življenje v mestih. Še posebno veliko jih je v Barceloni in Madridu. Nanje pa je mogoče seveda naleteti tudi v številnih obalnih krajih. Papige se hranijo s semeni, sadeži in rastlinskimi poganjki, živijo pa do 30 let.

Domačinom so bile papige na prostosti sprva všeč, toda kmalu so spoznali njihove manj prijetne lastnosti. Ker so zelo glasne kratijo spanec in počitek, poleg tega zelo dobro oponašajo človeške glasove in s tem povzročajo zmedo v naseljenih okoljih.

Težka gnezda predstavljajo potencialno nevarnost v primeru padca z drevesa. Prav velika gnezda jim omogočajo, da preživijo tudi v hladnejšem okolju, kjer se zimske temperature spustijo pod deset stopinj Celzija. Poleg tega so papige agresivne in so izpodrinile nekatere lokalne vrste ptic.

Proti njihovemu nadaljnjemu širjenju se v nekaterih mestih borijo z odstranjevanjem gnezd, a ne preveč uspešno.

(Visited 313 times, 2 visits today)
Close