3:10 pop ZANIMIVO

Po 86 letih spet našli žival, ki je “dragocenejša od zlata”

To je 11. najbolj iskana izgubljena vrsta na svetu, ki je bila ponovno odkrita, odkar se je leta 2017 začela pobuda Global Wildlife Conservation – Iskanje izgubljenih vrst.

Kritično ogroženega Winstonovega zlatega krta je ponovno odkrila skupina naravovarstvenikov in genetikov iz Sklada za ogrožene vrste (EWT) in Univerze v Pretoriji.

Winstonovega zlatega krta so nazadnje videli leta 1937 in je veljal za “izgubljeno vrsto”. Izraz se uporablja za tiste vrste, ki so bile za znanost izgubljene vsaj 10 let

Sklad za ogrožene vrste (EWT) se je v sodelovanju z Univerzo v Pretorii zahtevne naloge lotil leta 2020. Iščemo nekaj, kar je veliko dragocenejše od zlata, so se takrat poigrali z imenom kritično ogroženega krta, ki živi le v Južni Afriki. Obstaja 21 vrst zlatih krtov, od katerih večina živi samo v Južni Afriki. Winstonov zlati krt je še posebej ogrožen, ker njegov naravni habitat obkrožajo rudniki diamantov.

Winstonov zlati krt (video lahko pogledate TULE) živi na sipinah, njegova značilna barva dlake pa ga varuje pred neželenimi pogledi. Rovi, ki jih kopljejo v pesku, so vidni tudi na površini, a jih le redko zapustijo. Vrsta ima izjemno izostren sluh in lahko zazna tresljaje zaradi gibanja nad tlemi, kar jim še dodatno pomaga pri skrivanju.

Po treh letih našli zlatega krta

Iskanje so začeli na mestu, kjer so bili krti nazadnje opaženi pred več kot 80 leti. Skupina je zbrala več kot 100 vzorcev prsti in vsak dan pregledala do 18 kilometrov habitata sipin. V zbranih vzorcih sipin so iskali sledi DNK, ki so jim povedale, da na območju živi več vrst zlatih krtov. S termovizijskimi kamerami so jih poiskali pod zemljo, pomembno vlogo pa je imel s svojim izurjenim smrčkom tudi borderski ovčar Jessie.

Poglejte tudi: Ptica, ki je nekoč veljala za izumrlo, se vrača v divjino Nove Zelandije

Vir: Euronews Green

(Visited 173 times, 4 visits today)
Close