9:00 dop ZANIMIVO

Petje avstralskih ptic je na glasbenih lestvicah premagalo največje glasbene zvezde

Album, ki je v celoti sestavljen iz klicev ogroženih avstralskih ptic, je na vrhu avstralskih seznamov najbolj predvajanih albumov v decembru, premagal vse največje glasbenike in njihove božične uspešnice.

Album so ustvarili v naravovarstveni organizaciji BirdLife Australia in vsebuje petje ptic 53 najbolj ogroženih vrst v Avstraliji. Za klice nekaterih ogroženih ptic so več dni čepeli v grmovju in čakati na pravi klic. Večino posnetkov je ustvaril David Stewart, ki že več kot 30 let snema redke ptičje klice po Avstraliji.

Eno od pesmi z albuma lahko poslušate v TEM VIDEU.

Izdani album za pomoč ogroženim pticam

Album z naslovom Songs of Dissappearance (slovensko pesmi izginotja) je izšel decembra, ko se je začela tudi kampanja na družabnih omrežjih, da bi se album sploh uvrstil na avstralske glasbene lestvice Aria. Album Songs of Disappearance se je zapisal v zgodovino, ko je postal prvi tovrstni album, ki se je uvrstil med prvih pet najbolj prodajanih. Izkupiček od njegove prodaje bo namenjen varstvenim projektom BirdLife Australia.

Kako so gozdni požari prizadeli divje živali v Avstraliji?

»Ta album je zelo poseben, saj vsebuje posnetke nekaterih zelo redkih ptic, ki morda ne bodo preživele, če jih ne bomo skupaj zaščitili,« je povedal izvršni direktor BirdLife Australia Paul Sullivan. Čeprav gre za zabavno kampanjo, obstaja tudi resna stran tega, kar naravovarstvena organizacija počne. »Razveseljivo je bilo videti navdušence nad pticami, ki vladi in podjetjem sporočajo, da je Avstralcem mar za te pomembne ptice,« je še dodal Sullivan.

Glede na študijo univerze Charlesa Darwina je zdaj ogrožena ena od šestih avstralskih ptic – torej 216 od 1299 vrst. Ogromni gozdni požari v letih 2019 in 2020 so opustošili njihov življenjski prostor, BirdLife Australia pa ocenjuje, da se je število ogroženih vrst ptic povečalo za kar 25 %.

 

Vir: BBC

 

(Visited 259 times, 1 visits today)
Close