7:54 pop ZANIMIVO

Oblecite nekaj rabljenega in se pridružite posebni akciji

Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj so organizacije, ki napovedujejo drugo izvedbo Dneva v rabljenih oblačilih.

Raziskava, ki so jo izvedli, je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil.

»Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po naših izkušnjah se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih,« pojasni Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja.

Akcija letos poteka 23. aprila

Lani se je akciji pridružilo več kot 50 organizacij, na družbenih omrežjih pa je bilo objavljenih več kot 220 fotografij posameznikov s ključnikom #DanVRabljenihOblačilih. Z objavami, izmenjavami in drugimi ozaveščevalnimi akcijami bodo letos k sodelovanju ponovno pristopile šole, nevladne organizacije in podjetja. Njim pa se bodo letos pridružili še evropski somišljeniki, saj bo akcija ob podpori mreže Zero Waste Europe tokrat presegla meja Slovenije.

Oblecite rabljeno oblačilo in sodelujte tudi vi!

Preprosto izberite svoja najljubša rabljena oblačila (oblačila iz druge roke) in se fotografirajte z napisom #DanVRabljenihOblačilih. Fotografijo objavite na družabnih omrežjih 23. aprila in ji dodajte ključnik #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka.

Vir: EBM

(Visited 111 times, 2 visits today)
Close