Novost – zaščitne maske, ki ubijejo koronavirus?

20 novembra, 2020
Fotografija je simbolična.

Znanstvenik iz Nottinghama je izumil masko za obraz, ki je “več kot 90 % učinkovita pri ubijanju koronavirusa”. Dr Gareth Cave, znanstvenik in strokovnjak za nanotehnologijo na Univerzi Nottingham Trent, je zaslužen za inovacijo, ki obeta.

Ob zaprtju Univerzitetnih laboratorijev na začetku epidemije so Gareth in njegovi kolegi imeli kar na enkrat več časa. Ta čas so porabili za uporabo svoje tehnologije in znanja za pomoč vsem delavcem v prvi bojni liniji.

Maske na testu zelo učinkovite

Namesto da bi nove maske “ujele” koronavirus, ga ubijejo. Zaščitna maska za obraz ima zunanjo plast, ki odbija tekočino, kar zmanjšuje vdihavanje kapljic, ki prenašajo Covid-19. V masko je vdelana tudi bakrena obloga, ki sprosti ione, ki uničijo virus, če pridejo v stik z njo. Testi so pokazali, da maske uničijo več kot 90 % okužb z gripo in koronavirusom.

Zelo kmalu na voljo za ključne storitve

Gareth pravi, da naj bi nove maske začeli proizvajati v Nottinghamu konec novembra, in pričakuje, da bodo za prodajo na voljo od decembra. Sprva bodo na voljo za zdravstvene, transportne in prehrambne storitve. Cena novih mask naj bi se gibala okrog 1 funta, kar pomeni, da so nekoliko dražje od kirurških.

 

Vir: itv

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 363 times, 1 visits today)