Naredite si past za komarje, ki zares učinkuje

12 junija, 2021

Predstavljamo, kako narediti past za komarje brez strupa, ki učinkovito ubije tudi ličinke. Po nekaterih podatkih se po 6 tednih uporabe znebimo 98 % komarjev.

Past za komarje, ki jo uporablja ameriška vojska v bazah, kjer komarji prenašajo malarijo, je zelo učinkovita – z malo stroški lahko ‘Ovitrap’ različico naredimo sami doma.

Kaj potrebujemo?

 • plastično posodo – čim večjo. Najboljša je črne barve, lahko pa jo prebarvamo.
 • velike raztegljive črne nogavice. Črna barva je tu obvezna.
 • silikonsko lepilo
 • gosto železno mrežo
 • žico

Kako deluje?

Ta past za komarje privlači samice komarjev, ki vsepovsod iščejo stoječo vodo, ki ima v bližini temno vlažno površino, kamor odlagajo jajčeca. V svojem kratkem življenju namreč odložijo jajčeca na vsaj 10 različnih mest, da povečajo možnost preživetja vrste. Ko se napijejo krvi, se še bolj trudijo – saj so takrat nahranjeni.

Komarji torej odlagajo jajčeca na mokro črno nogavico na robu pasti. Ko se jajčeca razvijejo, se ličinke splazijo skozi mrežo v vodo, nato pa se sčasoma razvijejo v komarje. Ti pa so preveliki, da bi šli nazaj ven skozi mrežo. Ponavadi prve mrtve komarje v vodi najdemo šele po več tednih.

Da bo šlo po načrtih, je priporočljivo namestiti vsaj 4 – 6 takšnih pasti po vrtu. Ko so pasti polne, odstranimo mrežico, zlijemo vodo stran, nalijemo novo stoječo vodo in past za komarje uporabljamo vedno znova.

Lotimo se izdelave!

 1. Najprej v plastično posodo zvrtamo luknje. Eno čisto majhno, dovolj da gre skoznjo žička, tik pod vrhom posode. V isti liniji, le malo nižje (nekje na 20% višine od roba) zvrtamo še eno malo večjo luknjo, ki bo skrbela, da se vodna gladina v pasti ne dvigne previsoko.
 2. Izrežemo kovinsko mrežo na mero odprtine plastične posode (lahko jo npr. položimo na mrežo, obrobimo s kredo in potem odrežemo po črti).
 3. Na dno prilepimo sprednji del nogavice.
 4. Ko čakamo, da se lepilo posuši, odrežemo žico, s katero bomo obesili past.
 5. Ko je lepilo popolnoma posušeno, raztegnemo nogavico tako, da iz notranje strani pasti nogavico zavihamo čez rob posode, nato pa še čez celoten zunanji del in odrežemo, če ob dnu kaj blaga “gleda čez”. Tu je pomembno, da nogavica tesno objame past – ne pa pretesno, da ne bo v času delovanja pasti lepilo popustilo.
 6. V posodo potisnemo mrežo – cilj je, da jo potisnemo ravno nad večjo luknjo.
 7. V manjšo luknjo vstavimo žico.
 8. Potrebujemo še stoječo vodo – sveža voda ne bo učinkovala! Zajamemo jo lahko iz posode za deževnico ali pa iz bližnje mlake. Za večji učinek lahko dodamo kakšen pasji briket.
 9. Obesimo past za komarje in – sezona lova na komarje je odprta!

NAMIG: če imamo vrtne lučke, obesimo pasti direktno pod njih. Svetloba namreč privlači komarje.

 

Vir: ecosnippets .com

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 3.724 times, 53 visits today)