Najdaljši viseči most na svetu je dolg kar 516 metrov!

17 oktobra, 2020
IF
Najdaljši viseči most na svetu je dolg kar 516 metrov!

Konec oktobra naj bi na Portugalskem odprli najdaljši viseči most na svetu namenjen pešcem. Most 516 Arouca je dolg 516 metrov in se vzpenja 175 metrov nad gladino reke Paiva v naravnem parku Arouca nedaleč stran od mesta Porto.

Za gradnjo so potrebovali nekaj več kot dve leti. Jeklena konstrukcija je obešena na dva betonska nosilca v obliki črke V, ki stojita na nasprotnih bregovih. Konstrukcija spominja na tibetanske mostove v Aziji, le da je pot varnejša, saj so namesto vrvi prek reke napeljane kovinske jeklenice, na katere so pritrjeni mrežasti kovinski elementi.

Avtor: Miguel Almeida

Dno je ravno, ograja pa dovolj visoka, da nudi varen prehod. Seveda se pozibava, tako da hoja vsekakor ni za tiste, ki se bojijo višine in pozibavanja mostu. Širina poti je 1,2 metra. Pohodniki, ki si bodo drznili prečkati most, bodo lahko uživali v razgledih na slap Aguieiras, slikoviti kamniti most Alvarenga in sotesko reke Paiva.

Švicarski rekorder

Prejšnji rekord si je lastil švicarski viseči most Charles Kounen imenovan po glavnem sponzorju. Most je dolg 494 metrov in speljan 85 metrov visoko nad gorskim pobočjem. Širok je le 65 centimetrov. Z mosta se ponujajo enkratni razgledi na Matterhorn in druge visoke švicarske gore. Predstavlja najbolj atraktiven del poti med turističnima krajema Zermatt in Grachen.

Tudi na Kitajskem

Eden najdaljših visečih mostov za pešce je kitajski most Zhangjiajie. Dolg je 430 metrov, njegova posebnost pa je stekleno dno, ki je široko kar 6 metrov. Most je visok kar 300 metrov.

Tudi v Avstriji čez 400 metrov

V bližnji Avstriji se lahko podate čez most Highline 179. Dolg je 403 metre, postavljen pa je 114 metrov nad dolino po kateri vodi cesta med Innsbruckom in nemškim mestom Kempten.

Slovenski viseči most čez Sočo

Najbolj atraktiven viseči most v Sloveniji pa lahko preizkusite pri vasi Srpenica v Zgornjem Posočju. Dolg je 63 metrov, speljan pa je devet metrov nad reko Sočo. Namenjen je pešcem in kolesarjem. Imenuje se po bližnjem hribu Lipuc.

Avtor: Boris Pretnar
Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 185 times, 1 visits today)