7:36 pop ZANIMIVO

Na starem industrijskem okrožju odprli zelen terapevtski vrt

V Krakovu so odprli terapevtski vrt za vse generacije. Nova zelena površina spodbuja telo k samozdravljenju s pomočjo petih čutil.

V Krakovu so v industrijskem okrožju Nowa Huta odprli zeleno površino, kjer lahko obiskovalci “koristijo” zdravilne lastnosti rastlin, miru in tišine.

Natančneje – tako imenovani terapevtski vrt – je namenjen spodbujanju telesa k samozdravljenju z uporabo vseh petih čutil.

Uporaba rastlin za zdravljenje

Terapevtski vrt je bil zasnovan z mislijo na otroke, je pa primeren tudi za najstnike in odrasle. Temelji na dveh osnovnih vejah terapije in rehabilitacije z uporabo rastlin – drevesni terapiji, ki spodbuja telesa k samozdravljenju s prisotnostjo dreves in grmovnic ter hortikulturni terapiji, ki zdravi s pomočjo vrtnarjenja in uporabe rastlin.

Spodbuja vseh pet čutil

Celoten vrt je razdeljen na pet območji, od katerih je vsak namenjen enemu od človeških čutov – dotiku, okusu, vonju, vidu in sluhu. Na primer, v območju dotika je vegetacija z zanimivimi teksturami; na območju okusa – čutna pot, lahko dostopna tudi za invalide.

Vonj spodbujajo rastline, izbrane tako, da se intenzivnost vonjav povečuje – obiskovalci si lahko med prsti podrgnejo tudi liste, da se razkrijejo vonjave eteričnih olj. Prepoznavanje vonjav je lahko tudi zanimiva poučna igra.

Za vizualno stimulacijo poskrbijo pisane postelje, oblikovane v obliki barvne palete v hladnih odtenkih – mornarsko modra, preko vijolične, rdeče in oranžne, ki se zaključijo z odtenki zelene.

Nazadnje lahko na vrtu prisluhnejo tudi zvokom narave ali jih ustvarijo sami s pomočjo instrumentov, vključno z bambusovimi in jeklenimi cevmi.

Vir: The Mayor

(Visited 47 times, 3 visits today)
Close