Na sneg s pohodnimi sanmi – za vse generacije

8 januarja, 2021
IF

V času, ko je prihodnost smučarske sezone zelo vprašljiva, se je vredno ozreti še po drugih možnostih aktivnega preživljanja časa na snegu. Ena izmed priročnih in poceni možnosti je sankanje.

Sani še zdaleč ne služijo le zabavi otrok! Če si omislimo pohodniške, kakršne so razvili v Skandinaviji, pa se lahko z njihovo pomočjo odpravimo na krajše ali daljše ture po zasneženi pokrajini in celo po zaledenelih površinah.

Švedski izum

Pohodniške sani so nekakšen križanec med smučmi, drsalkami in sanmi. Na Švedskem so smuči kot drsno osnovo že pred več kot stoletjem nadomestile dolge jeklene kline, na katere so namestili sedež. Takšne sani so bile sprva izvrstno sredstvo za prevažanje tovora, izkazale pa so se tudi kot presenetljivo hiter pripomoček za premagovanje večjih razdalj po ravninski pokrajini. Z razvojem avtomobilizma so sicer izgubile na priljubljenosti, toda zadnje desetletje so vedno bolj iskane kot naravi prijazno in učinkovito prevozno sredstvo. V severnih predelih Švedske, Norveške in Finske takšne sani najdemo pri vsaki hiši. Pogosti jih imajo več, saj jih izdelujejo v več velikostih, tudi za otroke.

Vsestranska uporaba

Sani uporabljajo za pot v trgovino, službo šolo in po drugih opravkih. Cest in pločnikov namreč ne čistijo s pomočjo soli, tako da so zasnežene večji del zime. Vožnja s sanmi je podobna vožnji s skirojem: Z rokami se držimo za ročaje na sedežu, z eno nogo stojimo na eni izmed klin, z drugo pa se poganjamo. Na ta način zlahka v uri prevozimo tudi do 15 kilometrov. V primeru mehkega snega lahko na kline namestimo posebne plastične smučke, da preprečimo ugrezanje. Sani so lahko uporabne tudi, ko skopni sneg. Na nekatere modele je namreč mogoče namestiti kolesa.

Eden največjih proizvajalcev tovrstnih sani je finsko podjetje Esla. Cena za zložljive sani je okoli 150 evrov, pošiljajo pa jih tudi v Slovenijo.

Tovrstne sani se na Finskem imenujejo putkukelkka, po angleško pa kicksled.

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 179 times, 1 visits today)