Na mednarodna potovanja z vlakom kmalu brez potnega lista?

25 junija, 2020

Kmalu potnikom, ki bodo potovali z vlakom Eurostar, ne bo treba pokazati svojih potnih listov, saj se železniški prevoznik na relaciji Združeno kraljestvo – Francija in Belgija – Nizozemska, pripravlja na uvajanje tehnologije prepoznavanja obraza.

Shema je podobna tehnologiji prepoznavanja obrazov, ki jo uporabljajo na večjih letališčih. Sistem Eurostar bo uveden marca 2021 kot prvi za železniška potovanja, saj bo omogočil potovanje z vlakom brez potnega lista med Združenim kraljestvom in Francijo ter Belgijo in Nizozemsko.

Selfie in fotografija potnega lista

V sistemu bodo potniki, ki kupujejo Eurostar vozovnice, imeli možnost izbire “pred vkrcavanjem”, to je možnost prepoznavanja obraza. Tisti, ki se prijavijo, morajo pred potovanjem z vlakom naložiti selfie in fotografijo potnega lista. Ko potnik prispe na postajo St Pancras (londonski terminal Eurostara), sistem pregleda njegov obraz, ga primerja s potnim listom v aplikaciji in ga nato preveže na podatke o vozovnicah. Na postaji St Pancras bo nameščen kiosk, ki bo tistim brez pametnih telefonov omogočil uporabo istega sistema.

Gareth Williams, direktor strategije Eurostara, je dejal: »Prepričani smo, da bo sistem izboljšal potniško izkušnjo in potrdil, kako lahko inovacije koristijo železniški in mednarodnim prometni industriji.«

Verjetno pa je to, koliko bomo potovali z vlakom, odvisno tudi od koronavirusa … Maske bodo verjetno obvezne, tudi če potni list ne bo.

Vir: Lonely Planet

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 89 times, 2 visits today)