10:25 dop ZANIMIVO

Na kaj vpliva anomalija v magnetnem polju Zemlje?

NASA je sporočila, da aktivno nadzoruje čudno anomalijo v Zemljinem magnetnem polju, in sicer velikansko območje nizke magnetne intenzitete na nebu med južno Ameriko in juhozahodno Afriko.

Fenomen, ki so ga poimenovali Južno Atlantska anomalija je znanstvenike zanimal že leta. Nasini sateliti so namreč še posebej občutljivi na zmanjšano magnetno delovanje, saj so zaradi tega izpostavljeni nabitim delcem Sonca. Sicer naj na življenje na Zemlji anomalija ne bi vplivala, vpliva pa na vesoljska plovila, ki krožijo okoli našega planeta, tehnologija namreč v teh območjih lahko odpove.

S tem, ko jo raziskujejo zaradi svojih vzrokov, pa odkrivajo zanimivosti o magnetnem polju. Primarni vir anomalije naj bi bil vrtinec staljenega železa v Zemljinem jedru, tisoče kilometrov pod površjem. Gibanje te mase namreč povzroča električne tokove, ki ustvarjajo magnetno polje – vendar pa, kot kaže, ne enakomerno.

Zakaj in od kdaj?

Na območje južnega Atlantika naj bi vplival velikanski rezervoar goste kamnine, ki se nahaja okoli 2900 kilometrov pod afriškim kontinentom. Ta moti ustvarjanje magnetnega polja, dodatno pa nanj vpliva nagib Zemljine osi.

Ena od raziskav je pokazala tudi, da se anomalija počasi pomika v smeri severozahoda. A ne leto, kot kaže se tudi cepi na polovico in trenutno ne gre več za eno celico, ki odstopa, temveč dve.

Kaj vse to pomeni za prihodnost, še ne vedo, so pa mnenja, da anomalija ni nov pojav, saj naj bi se pojav pojavljal vedno znova že 11 milijonov let.

 

(Visited 389 times, 3 visits today)
Close