Morski psi in kiti bodo dobili svoj varni “koridor” v Pacifiku

13 novembra, 2021

Načrti za ustvarjanje 500.000 kvadratnih kilometrov velik morski rezervat v južnem Pacifiku bi lahko pomagal kitom, morskim psom, želvam in drugim ogroženim vrstam, da si opomorejo.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Morski koridor vzhodnega tropskega Pacifika (CMAR) je skupna pobuda za ohranjanje biotske raznovrstnosti med štirimi latinskoameriškimi državami: Ekvadorjem, Kolumbijo, Panamo in Kostariko. Načrt vključuje povečanje velikosti morskega rezervata Galapagos, kjer je Charles Darwin razvil svojo teorijo evolucije – za 45 odstotkov. Širitev bo vključevala Cocos Ridge, podvodno gorovje, ki je pomembna selitvena pot za mnoge danes ogrožene morske vrste.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

V rezervatu bo zelo omejen ribolov

Na polovici razširjenega rezervata Galapagos bodo prepovedane vse ribolovne dejavnosti, druga polovica pa bo dovoljevala samo ribolov s parangali. V preostalem delu CMAR bo ribolov omejen. Izziv bo kot vedno uveljavitev ukrepov.

CMAR obsega območje, ki je bogato z morskim življenjem in je zelo priljubljeno pri industrijskih ribiških flotah, še posebej s Kitajske. Zato so pobudniki rezervata optimistični, da bi se morski psi začeli vračati na območje, a le, če bo zavarovano območje, ustrezno nadzorovano.

 

Vir: Australia news

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 47 times, 1 visits today)