Molekula v čebeljem strupu ubija raka dojk?

12 septembra, 2020

Skoraj vse je kdaj že pičila čebela, vemo, da zna boleti – ne vemo pa še vsega o čebeljem strupu. Nova raziskava je ugotovila, da lahko molekula, ki jo najdemo v njem, ustavi rast rakavih celic.

 

Čebelji strup se je že izkazal kot medicinski potencial, npr. pri zdravljenju ekcema, že dlje pa so znane tudi njegove antirakave značilnosti, posebej pri melanomu.

Nova študija se je osredotočala na določen tip raka dojk (TNBC), ki je zelo agresiven, možnosti za zdravljenje pa so zelo omejene. Ta tip raka prizadane okoli 15 % vseh bolnic raka dojk. Dosedanji poskusi zdravljenja s to molekulo so bili neuspešni, saj je uničevala tudi zdrave celice.

Melitin je molekula, ki predstavlja približno polovico čebeljega strupa, je vzrok za bolečino, z njo pa se čebele borijo proti svojim patogenom. Ta peptid proizvajajo tudi v drugih tkivih, da se borijo proti infekcijam.

 

Melitin

Za raziskavo so primerjali laboratorijsko vzgojene rakave celice in normalne celice, ob tem pa testirali še čmrljev strup, ne le čebeljega. Ugotovili so, da ima čmrljev strup sicer nekatere druge potencialne ubijalce celic, vendar pa na raka dojk nima posebnega učinka, čebelji pa ga je imel. Melitin lahko uniči celično membrano v eni uri, so povedali. Najboljši rezultat pa je, da na normalne celice ni imel velikega vpliva. Razvili so še sintetični melitin, in tudi ta je deloval enako.

Potem so testirali komvinacijo melitina in kemoterapije. Ta se je na miših izkazala za ekstremno učinkovito.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da je pot do rabe melitina pri rakavih bolnicah še dolga, potrebne so nadaljnje raziskave o toksičnosti, določiti je treba največje možne še varne doze, še preden se začno poskusi na ljudeh.

A ponovno gre za neverjeten primer kemikalije iz narave, ki bi se lahko izkazala kot odlično zdravilo za ljudi. Moramo pa se zavedati, da se čebele spopadajo s še večjimi zdravstvenimi težavami kot mi.

 

Raziskava je bila objavljena v Nature Precision Oncology, povzeli smo jo po ScienceAlert.

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 80 times, 1 visits today)