Mednarodna noč netopirjev – spoznajte jih v živo

31 avgusta, 2021
Foto: Matej Vranič

Netopirji so red sesalcev z največ vrstami pri nas. Mednarodna noč netopirjev letos obeležuje 25-letnico in bo potekala v več kot 30 državah po svetu, tudi v Sloveniji.

V Evropi živi več kot 50 vrst netopirjev in vse so zaščitene v okviru Sporazuma o varstvu netopirjev v Evropi, ki izhaja iz Konvencije o varstvu selitvenih vrst prostoživečih živali. V Sloveniji živi 32 vrst netopirjev, ki so prav tako vse zaščitene z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Med njimi pa 10 vrst sodi med kvalifikacijske vrste območij Nature 2000.

Prilagojeni na življenje v temi

Dejstvo, da so edini sesalci sposobni aktivnega leta, jih uvršča med bolj zanimive živalske vrste. Letenje jim omogočajo prhuti – kožna opna razpeta med podaljšanimi dlančnicami in prstnicami ter telesom. Prepredena je z elastičnimi vlakni in krvnimi kapilarami. Za nočno življenje imajo dobro razvito eholokacijo – saj oddajajo človeku neslišne ultrazvočne klice za navigacijo, ki se odbijajo od predmetov v prostoru, njihov odmev oz. eho pa prestrežejo z uhlji in se tako lahko orientirajo tudi v popolni temi. Eholakacija podkovnjakov je tako natančna, da lahko zaznajo tudi pol milimetra tanko nit.

Foto: Matej Vranič

Življenje prepleteno s človekovim

Netopirji se čez dan in celo zimo skrivajo v zatočiščih. Breje netopirke se spomladi združijo v porodniške kolonije in v skupnem zatočišču, ki ga imenujemo kotišče, vzgajajo, običajno vsaka po enega mladiča, do konca poletja. Mladiči se skotijo konec pomladi ali v začetku poletja in sesajo mleko. Po štirih do petih tednih postanejo samostojni. Po ustaljenih letalnih poteh, ki so lahko dolge od par 100 metrov do tudi več 10 kilometrov, se v prehranjevališčih hranijo predvsem z žuželkami. Jeseni se začne sezona parjenja, kjer se na srečevališčih srečujejo samci in samice iz različnih kolonij. Zimo netopirji preživijo v prezimovališčih – iščejo hladne in vlažne prostore, kjer je stalna temperatura, kar najdejo predvsem v jamah in stavbah. Zimski čas je za netopirje čas hibernacije.

Spoznajte jih v živo

V okviru Mednarodne noči netopirjev Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev v sodelovanju z različnimi partnerji organizira dogodke, na katerih se opazuje in spoznava življenje netopirjev.

Vabijo na dogodke:

 

Vir: Natura 2000

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 75 times, 4 visits today)