Avtor MOCU, Mojca Poje s.p. (Smrekomaz) 1:40 pop ZANIMIVO

Mazilo iz smrekove smole – kakšne so koristi in za kaj ga uporabljamo?

Sprehod po skrivnostnih gozdovih ponuja prvinsko izkušnjo z gozdom in njegovimi darovi. Smreka je ena izmed najštevilčnejših drevesnih vrst pri nas in nam ponuja dragoceno smolo. Zapisi o zdravilnih učinkih smole smreke in metodah uporabe segajo v čas Hipokrata. Smrekova smola ni posrečen naziv, saj prinaša obilico potrjenih in preverjenih zdravilnih učinkov.

Zdravilne učinke smrekove smole poznajo naši dedki in babice, ki so smrekovo mazilo pripravljali sami. Niso ga uporabljali le zase, z njim so zdravili tudi živino. Tinkturo iz smole smreke so včasih uporabljali tudi za lajšanje bolečnin prebavil.

Gozdarji uporabljajo smolo smreke kot prvo pomoč za udarce in ureznine, ki nastanejo pri njihovem delu. Kombinacija snovi v smrekovi smoli predstavlja učinkovit mehanizem zdravilnih učinkov.

Naravno smrekovo mazilo Smrekomaz sestavljajo štiri sestavine: smola smreke, sončnično olje, olivno olje in čebelji vosek.

Smrekova smola – njene posebnosti

V splošnem pomenu je smola izločanje tekočega ogljikovodika mnogih rastlin. V glavnem je sestavljena iz hlapnih in nehlapnih terpenov ter eteričnega olja. Smole iglavcev so mešanica diterpenskih organskih karboksilnih kislin in eteričnega olja.

Smrekova smola je zmes trdnejše strukture, ki nastaja v smolnih žlezah v drevesu in se izloča v smolne kanale v drevesu. Smrekova smola celi rane in varuje deblo smreke pred poškodbami, ki jih povzročijo živali ali zunanji vplivi (toča, veter in druge mehanske poškodbe). Njen namen je, da zaščiti drevo pred izsušitvijo in mu pomaga zaceliti poškodovan del.

Zapisi o zdravilnih učinkih smole smreke in metodah uporabe segajo v čas Hipokrata. V večini so jo uporabljali za kožne bolezni in poškodbe – celjenje ran, vnetij, gnojnih in glivičnih razjed, opekline, odrgnine, nego podplutb, turov in podobnih kožnih težav.

Največ zapisov in raziskav prihaja iz skandinavskih držav. Najnovejše raziskave, ki so vključevale uporabo smrekovega mazila na pacientih v 11 različnih zdravstvenih ustanovah na Finskem so pokazale, da je uporaba le tega bistveno pripomogla k okrevanju pri poškodbah na koži kot so rane in gnojne razjede. Smola smreke je celo zavirala rast najbolj odpornim bakterijam kot je na primer MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus). (VIR: Sipponen, A., Coniferous Resin Salve, ancient and effective treatment for chronic wounds – Laboratory and clinical studies, 2013).

Za prekrvavitev in vlažno kožo nog – sladkorni bolniki!

Upokojena medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Kočevje, specializirana za delo s sladkornimi bolniki ima za seboj ima večletne izkušnje z delom v diabetološki ambulanti, kjer je poleg rednega dela vodila tudi predavanja o hrani diabetika in negi njegovih stopal. Pojasnila je, da prihaja pri sladkornem bolniku zaradi zvišanega krvnega sladkorja do odmiranja živcev, mišic in hitro se pojavijo glivice. Pojavi se polinevropatija. Spremeni se mišični tonus, oblika stopala, koža na nogah postane zelo izsušena. Kot posledica se pojavi razpokana koža in rane, ki se hitro zagnojijo. Takšne rane je potrebno čim prej zdraviti in predvsem poskrbeti, da do tega ne pride. Koža mora biti mastna, vlažna in negovana. Pomembna je prekrvavitev in hranilne snovi za kožo. Visok krvni sladkor je hrana za glivice, ki nastanejo na nohtih in med prsti. Smrekovo mazilo daje koži mastnost in vlažnost. Namažemo ga po suhi koži, po nohtih in tudi pod nohti. Vsak večer, ko si noge umijemo z blagim milom si noge dobro obrišemo in potem osušene noge izdatno namažemo s smrekovim mazilom. Uspeh tako ne bo izostal. Mazila ne smemo nanesti po koži med prsti.

Smrekomaz – slovenska uspešnica

Glavna in edinstvena sestavina Smrekomaza je smola smreke, ki jo lahko nabiramo skozi celo leto. Poleg smrekove smole Smrekomaz vsebuje še sončnično, olivno olje in čebelji vosek. Idejo za mazilo sem dobila med sprehodom po gozdu med porodniškim dopustom in v želji po pomoči mojemu otroku med respiratornimi prehladi. Moj otrok hitro začne s kašljanjem, ki se ponoči razvije v kašelj vesoljskih jakosti. Ob uporabi smrekovega mazila (namažem prsni koš in podplate) so naše noči ob njegovih prehladih lažje.

Smolo smreke nabiram s pomočjo lesene palčke, brez poškodb drevesa. Je veliko smrek, ki imajo poškodbe iz takšnih ali drugačnih razlogov (spravilo lesa, podlubniki, žolne ipd.).
Teksturo Smrekomaza smo zasnovali v sodelovanju s centrom za masaže in sprostitvene tehnike, ki mazilo dnevno uporablja pri masažah svojih pacientov. Tekstura omogoča lažjo naravno odpravo mišičnih vozlov. Vse sestavine Smrekomaza so na oljni osnovi. Etiketa na lončku je v slovenskem in angleškem jeziku, prazna steklena embalaža pa je povratna. Logotip Smrekomaza vsebuje tri prepoznavne točke Kočevja: smreka, medved in oris Mestnega vrha. Smrekomaz je produkt blagovne znamke MOCU, ki izhaja iz želje po uporabi darov iz narave. Nastal je na podlagi potrebe lajšanja lastnih zdravstvenih tegob, raziskovanj in testiranja.

Smrekomaz:
– je v letu 2020 prejel nagrado Občine Kočevje,
– v letu 2021 prejel oznako »Medvedu prijazno«,
– septembra 2021 prejel nagrado SPIRIT, javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje
podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije za poslovni model v sklopu
natečaja »Naj podjetnica začetnica 2021«,
– nastal je na podlagi večletnih raziskav in mnenj uporabnikov,
– vsebino vsakega lončka pripravim, prečistim in napolnim sama,
– mazilo ni testirano na živalih in je narejeno v skladu z načeli dobre proizvodne prakse,
– mazilo je proizvedeno in polnjeno v Sloveniji.

Je to varno mazilo?

Smrekovo mazilo je izdelek nizke mikrobiološke tveganosti in ne vsebuje človeku škodljivih snovi.
Namenjeno je vsakodnevni zunanji uporabi na koži, ker gre za naravno mazilo. Ne vsebuje strupenih
ali sintetičnih dodatkov, nanodelcev in hlapnih elementov. Njegovo trajanje oziroma učinkovanje je
izraženo med vpijanjem v kožo.

Poročilo o varnosti smrekovega mazila Smrekomaz je izdelala Nina Milošič Slapšak, mag. inž. kem. inž.,
direktorica podjetja Odori d.o.o. V poročilu je pojasnila, da je smrekova smola v kozmetičnih sredstvih
uporabljena kot filmogeno in vezivno sredstvo, ter kot sredstvo za spreminjanje viskoznosti in
antiseptik. Oralne toksikološke študije IRDV so ovrgle trditev, da smola smreke povzroča toksikološke
ali druge spremembe, med študijam niso zaznali nikakršne občutljivosti vzdolž celotne oralne poti ob
zaužitju. Do sedaj znane študije o karcinogenosti, reproduktivni in razvojni toksičnosti smole smreke
ne uvrščajo kot toksično sestavino. Pri primerni koncentraciji in ob normalno ter razumno predvidljivi
uporabi je varna sestavina v kozmetičnem izdelku.

Na podlagi lastnih raziskav, ki so potekale zadnjih 5 let v sodelovanju z magistro farmacije, upokojeno
medicinsko sestro in uporabniki smrekovega mazila, lahko potrdimo, da smrekovo mazilo pospešuje
naravne procese obnove kože, zelo dobro deluje tudi na delu bolečih mišic in sklepov. Ima klinično
dokazan antibakterijski učinek, spodbuja krvni obtok in pospešuje naravne procese obnove celic in
tkiva (VIR: M Rautio, Antibacterial effects of home-made resin salve from Norway spruce (Picea abies), 2007).

Za kaj uporabljamo smrekovo mazilo?

Po poročanju uporabnikov smrekovega mazila ga uporabljajo za:
– kožne težave (izpuščaji, opekline, odrgnine, piki žuželk, mozolji, manjše rane, udarci in modrice),
– hitrejše celjenje brazgotin,
– herpes, glivice, bradavice,
– trn v peti,
– prehladi, vnetje sinusov,
– astma,
– artritis,
– nego stopal sladkornega bolnika,
– krčne žile,
– karpalne kanale,
– vnetje ušes.

Na kožo mazilo nanašamo v tankem sloju, po potrebi nadaljujemo z debelejšimi sloji (npr. opekline,
žulji, preležanine, rane). Če se pojavi srbečica ali kakšne druge nezaželene kožne reakcije, prenehajte
z uporabo (možnost alergijskih reakcij).

(Visited 5.233 times, 49 visits today)
Close